Kurki zapiekane po francusku: pyszna przekąska sezonowa

2021-03-29
kurki-po-francusku-jak-zrobic-pyszne-kurki-na-sposob-francuski.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Podajemy przepis na pyszne kurki zapiekane po francusku
średni
45 min
4

Kurki to bardzo smaczne grzyby, które można zbierać latem i jesienią. Doskonale smakują zarówno smażone, jak i zapiekane. Podajemy przepis na pyszne danie z kurkami i tymiankiem w roli głównej. Sprawdź, jak zrobić kurki zapiekane po francusku!

SKŁADNIKI

  • 50 dag kurek
  • 2 czerwone cebule
  • 5 łyżek margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • 10 dag szynki
  • 10 dag sera (np. podlaskiego)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • pieprz, sól
  •  
  • do formy:
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki oczyścić, opłukać, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 2 łyżkach tłuszczu, wrzucić do niej kurki i dusić pod przykryciem do miękkości.
  • Rozpuścić pozostałą margarynę i wymieszać z mąką na jednolitą masę. Rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować, cały czas mieszając.
  • Dodać pieprz, sól, tymianek. Zdjąć z ognia, zaciągnąć sos żółtkiem.
  • Szynkę oraz ser pokroić w paski i dodać do sosu. Wymieszać sos z uduszonymi kurkami.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć masę, ułożyć na powierzchni wiórki margaryny i zapiec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Podawać z pieczywem.