Koreańska sałatka z ogórków i marchewki do słoików na zimę

2021-03-29
Koreańska sałatka z ogórków i marchewki do słoików na zimę
Autor: Shutterstock Pyszna sałatka z ogórków i marchewki w stylu koreańskich pikli
łatwy
45 min
4

Koreańskie kiszonki robią zawrotną karierę, lecz równie smaczne są pikle. Pikle z ogórków i marchewki to częściowo zmacerowane warzyw, w których nie zaczęła się jeszcze fermentacja, utrwalone za pomocą octu i pasteryzacji. Tak przygotowana sałatka z ogórków i marchewki idealnie pasuje do zimowych posiłków. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 kg ogórków gruntowych sałatkowych
  • 0,5 kg marchwi
  • 1 główka czosnku
  • 250 ml octu 10%
  • 250 ml oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kawowa imbiru mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte, lecz nie obrane ogórki, kroimy wzdłuż na ćwiartki, marchew kroimy w zapałkę, czosnek ścieramy na drobnej tarce.
  • W dużej misce mieszamy ze sobą warzywa i przyprawy, dolewamy ocet i olej, wsypujemy cukier - wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na minimum 2 godziny, aby warzywa się zmacerowały. W trakcie maceracji kilkukrotnie mieszamy całość.
  • Zmacerowane warzywa ciasno układamy w czystych, wyparzonych słoikach, dolewamy roztwór z macerowania, słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.
  • Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, w spiżarni lub piwnicy.