Koreańska sałatka z ogórków i marchewki do słoików na zimę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Koreańskie kiszonki robią zawrotną karierę, lecz równie smaczne są pikle. Pikle z ogórków i marchewki to częściowo zmacerowane warzyw, w których nie zaczęła się jeszcze fermentacja, utrwalone za pomocą octu i pasteryzacji. Tak przygotowana sałatka z ogórków i marchewki idealnie pasuje do zimowych posiłków.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 kg ogórków gruntowych sałatkowych
- 0,5 kg marchwi
- 1 główka czosnku
- 250 ml octu 10%
- 250 ml oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kawowa imbiru mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte, lecz nie obrane ogórki, kroimy wzdłuż na ćwiartki, marchew kroimy w zapałkę, czosnek ścieramy na drobnej tarce.
- W dużej misce mieszamy ze sobą warzywa i przyprawy, dolewamy ocet i olej, wsypujemy cukier - wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na minimum 2 godziny, aby warzywa się zmacerowały. W trakcie maceracji kilkukrotnie mieszamy całość.
- Zmacerowane warzywa ciasno układamy w czystych, wyparzonych słoikach, dolewamy roztwór z macerowania, słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.
- Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, w spiżarni lub piwnicy.