Koreańska sałatka z ogórków i marchewki do słoików na zimę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Koreańskie kiszonki robią zawrotną karierę, lecz równie smaczne są pikle. Pikle z ogórków i marchewki to częściowo zmacerowane warzyw, w których nie zaczęła się jeszcze fermentacja, utrwalone za pomocą octu i pasteryzacji. Tak przygotowana sałatka z ogórków i marchewki idealnie pasuje do zimowych posiłków.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 kg ogórków gruntowych sałatkowych
 - 0,5 kg marchwi
 - 1 główka czosnku
 - 250 ml octu 10%
 - 250 ml oleju
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
 - 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
 - 1 łyżeczka kawowa imbiru mielonego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte, lecz nie obrane ogórki, kroimy wzdłuż na ćwiartki, marchew kroimy w zapałkę, czosnek ścieramy na drobnej tarce.
 - W dużej misce mieszamy ze sobą warzywa i przyprawy, dolewamy ocet i olej, wsypujemy cukier - wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na minimum 2 godziny, aby warzywa się zmacerowały. W trakcie maceracji kilkukrotnie mieszamy całość.
 - Zmacerowane warzywa ciasno układamy w czystych, wyparzonych słoikach, dolewamy roztwór z macerowania, słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.
 - Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, w spiżarni lub piwnicy.