Konfitury z jeżyn: jak zrobić, ile cukru dodać

2021-03-29
konfitury z jeżyn
Autor: thinkstockphotos.com Konfitura z jeżyn pozwoli zachować smak tych owoców na zimę
łatwy
60 min
4

Jeżyny zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, potas i bardzo zdrowe pektyny, które regulują poziom cholesterolu w organizmie. Warto je jeść kiedy trwa na nie sezon. Żeby zachować je na później, można zrobić z nich przetwory - na przykład smaczne konfitury z jeżyn.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg jeżyn,
  • 2 duże gruszki,
  • 2 plasterki świeżego imbiru,
  • 1 kg cukru,
  • skórka z 1 cytryny,
  • sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wrzucamy jeżyny, gruszki pokrojone w kostkę, imbir, skórkę i sok z cytryny.
  • Wsypujemy 80 dkg cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy wszystko na noc.
  • Następnego dnia gotujemy około 20 minut i odlewamy 300 ml soku do butelki - będzie na zimę do herbatki (butelkę zakręcamy i odwracamy).
  • Gotujemy jeszcze chwilę i wyłączamy.
  • Następnego dnia dosypujemy 20 dkg cukru i znowu gotujemy - odlewamy ponownie 300 ml soku. Wyłączamy i studzimy.
  • Tego samego dnia ponownie gotujemy ok. 30 minut.
  • Konfitury nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy. Zostawiamy do ostygnięcia.