Konfitury z jeżyn: jak zrobić, ile cukru dodać
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Jeżyny zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, potas i bardzo zdrowe pektyny, które regulują poziom cholesterolu w organizmie. Warto je jeść kiedy trwa na nie sezon. Żeby zachować je na później, można zrobić z nich przetwory - na przykład smaczne konfitury z jeżyn.
SKŁADNIKI
- 1 kg jeżyn,
- 2 duże gruszki,
- 2 plasterki świeżego imbiru,
- 1 kg cukru,
- skórka z 1 cytryny,
- sok z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wrzucamy jeżyny, gruszki pokrojone w kostkę, imbir, skórkę i sok z cytryny.
- Wsypujemy 80 dkg cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy wszystko na noc.
- Następnego dnia gotujemy około 20 minut i odlewamy 300 ml soku do butelki - będzie na zimę do herbatki (butelkę zakręcamy i odwracamy).
- Gotujemy jeszcze chwilę i wyłączamy.
- Następnego dnia dosypujemy 20 dkg cukru i znowu gotujemy - odlewamy ponownie 300 ml soku. Wyłączamy i studzimy.
- Tego samego dnia ponownie gotujemy ok. 30 minut.
- Konfitury nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy. Zostawiamy do ostygnięcia.