Konfitury malinowe: przepis na domowe konfitury z malin

2021-03-26
Konfitury malinowe: przepis na domowe konfitury z malin
Autor: Shutterstock Konfitury z malin wymagają nieco pracy, ale efekt jest niezrównany
średni
60 min
4

Maliny wyśmienicie nadają się na konfitury – idealne do herbaty zimową porą. Konfitury malinowe to pyszny dodatek do deserów, ciast, pieczywa. Ich wykonanie nie jest  bardzo trudne, a smak domowych przetworów z malin – nieporównany z produktami ze sklepu. Pamiętajmy, że maliny wymagają szczególnej ostrożności w czasie mycia – najlepiej robić to na sicie, szybko, pod bieżącą wodą.

SKŁADNIKI

  • 1 kg malin
  • 1,2 kg cukru
  • 1 szklanka soku z malin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wybrać całe dorodne owoce.
  • Z pozostałych malin wycisnąć sok (sokowirówka, wyciskarka wolnoobrotowa - w ostateczności  wycisnąc sok przecierając maliny  przez gęste sitko).
  • Ugotować syrop z soku malinowego i cukru. Owoce wsypać do  naczynia szklanego lub emaliowanego i zalać wrzącym syropem.
  • Zostawić do ostygnięcia na kilka–kilkanaście godzin.
  • Ostrożnie zlać syrop z malin, zagotować, usunąć szumowiny i ponownie zalać nim maliny.
  • Zabieg ten powtarzać kilkakrotnie, aż konfitury  nabiorą charakterystycznego wyglądu, czyli całe, lekko szkliste owoce  będą zawieszone w klarownym syropie. Wtedy  gorące przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i zamknąć wyparzonymi nakrętkami. Odwrócić słoiki i pozostawić do wystygnięcia.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?