Konfitura z zielonych pomidorów: przepis na wykorzystanie niedojrzałych pomidorów

2021-09-07
Konfitura z zielonych pomidorów: przepis na wykorzystanie niedojrzałych pomidorów
Autor: Shutterstock Zielone pomidory można wykorzystać do przygotowania domowej konfitury
średni
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Konfitura z zielonych pomidorów to wyborny dodatek do herbaty, kanapek i mięs, Jej słodkawy smak i aromat pomidorów zachwycą wszystkich miłośników domowych przetworów. Podajemy dobry przepis na konfiturę z zielonych pomidorów.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyj, wykrój gniazdka po szypułkach, pokrój na ćwiartki. Porcjami połóż na sicie i przelej wrzątkiem.
  • W szerokim rondlu zrób syrop z wody i cukru.
  • Włóż do gorącego syropu osączone dokładnie owoce. Smaż na małym ogniu, nie mieszając, potrząsaj rondlem. Dzięki temu owoce nie rozpadną się.
  • Odstaw z ognia, zostaw do wystygnięcia.
  • Powtarzaj czynność przez dwa, trzy dni.
  • Gotowa konfitura powinna być szklista, w ciepłym zielonym kolorze.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?