Konfitura z zielonych pomidorów: przepis na wykorzystanie niedojrzałych pomidorów
2021-09-07
średni
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Konfitura z zielonych pomidorów to wyborny dodatek do herbaty, kanapek i mięs, Jej słodkawy smak i aromat pomidorów zachwycą wszystkich miłośników domowych przetworów. Podajemy dobry przepis na konfiturę z zielonych pomidorów.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg zielonych pomidorów
- 1 kg cukru
- 1 i 1/2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyj, wykrój gniazdka po szypułkach, pokrój na ćwiartki. Porcjami połóż na sicie i przelej wrzątkiem.
- W szerokim rondlu zrób syrop z wody i cukru.
- Włóż do gorącego syropu osączone dokładnie owoce. Smaż na małym ogniu, nie mieszając, potrząsaj rondlem. Dzięki temu owoce nie rozpadną się.
- Odstaw z ognia, zostaw do wystygnięcia.
- Powtarzaj czynność przez dwa, trzy dni.
- Gotowa konfitura powinna być szklista, w ciepłym zielonym kolorze.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?