Konfitura z melona z miodem: oryginalna, niepowtarzalna i pyszna
2021-08-20
średni
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Konfitura z melona ma bardzo delikatny smak. Melony są pełnymi soku owocami o cudownym aromacie i subtelnym smaku. Przygotowanie z nich konfitury to oryginalny pomysł na zachowanie ich walorów na zimę. Dodatek miodu podkreśla słoneczny aromat owoców. Taka konfitura świetnie komponuje się z serami, zimnymi mięsami pieczonymi i oczywiście - ze świeżym pieczywem z masłem.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki melona
- 1 łyżka miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 1 kieliszek wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Melona pokroić w kostkę. Wymieszać melona z miodem, cukrem, sokiem cytrynowym oraz imbirem. Odstawić na 2 godziny.
- Zagotować. Zmniejszyć gaz, a następnie gotować powoli na bardzo małym ogniu ok. 45 minut. Pod sam koniec dodać kieliszek wódki.
- Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, przewrócić do góry dnem i ostudzić.
Beszamel: Czy warto jeść melony? Poznaj właściwości melonów