Konfitura z arcydzięgla czyli kandyzowana anżelika
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Konfitura z arcydzięgla jest znakomitym dodatkiem do ciast. Jej niezwykły aromat, smak i barwa sprawiały, że dawniej gospodynie zawsze miały pod ręką 1-2 słoiczki takiej konfitury. Urozmaica smak ciast biszkoptowych, drożdżowych i piaskowych. Kandyzowana anżelika pełni też rolę dekoracyjną.
SKŁADNIKI
- pół kg arcydzięgla
- 3/4 szklanki wody
- pół kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na konfiturę najlepsze są młode łodygi. Należy je opłukać i pokroić skośnie na niewielkie kawałki.
- Obgotować w sporej ilości wody, aby zmiękły. Pod koniec gotowania dodać odrobinę sody i po kilku minutach odcedzić.
- Z wody i cukru przygotować syrop, włożyć do niego łodygi, zagotować i odstawić na 24 godziny.
- Następnie zagotować pozostawić w stanie wrzącym kilka minut, przełożyć do wyparzonych słoików i natychmiast zamknąć.