Konfitura z arcydzięgla czyli kandyzowana anżelika

2021-03-31
Konfitura z arcydzięgla
Autor: Shutterstock Konfitura z arcydzięgla to aromatyczny dodatek do ciast i deserów.
łatwy
20 min
4

Konfitura z arcydzięgla jest znakomitym dodatkiem do ciast. Jej niezwykły aromat, smak i barwa sprawiały, że dawniej gospodynie zawsze miały pod ręką 1-2 słoiczki takiej konfitury. Urozmaica smak ciast biszkoptowych, drożdżowych i piaskowych. Kandyzowana anżelika pełni też rolę dekoracyjną.

SKŁADNIKI

  • pół kg arcydzięgla
  • 3/4 szklanki wody
  • pół kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na konfiturę najlepsze są młode łodygi. Należy je opłukać i pokroić skośnie na niewielkie kawałki.
  • Obgotować w sporej ilości wody, aby zmiękły. Pod koniec gotowania dodać odrobinę sody i po kilku minutach odcedzić.
  • Z wody i cukru przygotować syrop, włożyć do niego łodygi, zagotować i odstawić na 24 godziny.
  • Następnie zagotować pozostawić w stanie wrzącym kilka minut, przełożyć do wyparzonych słoików i natychmiast zamknąć.