Konfitura truskawkowa z bazylią: sprawdzony przepis!
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Czerwiec to czas, kiedy truskawki królują na naszych stołach. Przygotowujemy z nich tarty, koktajle i sałatki. Ponieważ sezon na nie jest dość krótki, już teraz warto pomyśleć o konfiturach. Polecamy intrygujący duet smaków - konfitura truskawkowa z bazylią. Zobacz, jak ją zrobić krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 2 kg truskawek
- 600 g cukru (najlepiej brązowego)
- 1 pęczek bazylii
- 1 cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte truskawki odcedzamy i usuwamy szypułki. Wkładamy do dużego garnka o grubym dnie (do przygotowywania przetworów). Dodajemy sok z cytryny oraz otartą skórkę, cukier i umytą bazylię zawiniętą w pęczek, która doda ciekawego aromatu.
Truskawki gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu aż uzyskają odpowiednią dla konfitury konsystencję.
Wcześniej umyte słoiczki wyparzamy i osuszamy. Nakładamy do nich dżem i zakręcamy. Następnie wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy. Smacznego!