Konfitura truskawkowa z bazylią: sprawdzony przepis!

2021-03-29
truskawki_przepisy_jak_zrobic_konfiture.jpg
Autor: photos.com Zatrzymaj lato w słoiku - zrób konfiturę z truskawek!
łatwy
60 min
4

Czerwiec to czas, kiedy truskawki królują na naszych stołach. Przygotowujemy z nich tarty, koktajle i sałatki. Ponieważ sezon na nie jest dość krótki, już teraz warto pomyśleć o konfiturach. Polecamy intrygujący duet smaków - konfitura truskawkowa z bazylią. Zobacz, jak ją zrobić krok po kroku.

SKŁADNIKI

  • 2 kg truskawek
  • 600 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Umyte truskawki odcedzamy i usuwamy szypułki. Wkładamy do dużego garnka o grubym dnie (do przygotowywania przetworów). Dodajemy sok z cytryny oraz otartą skórkę, cukier i umytą bazylię zawiniętą w pęczek, która doda ciekawego aromatu. Truskawki gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu aż uzyskają odpowiednią dla konfitury konsystencję. Wcześniej umyte słoiczki wyparzamy i osuszamy. Nakładamy do nich dżem i zakręcamy. Następnie wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy. Smacznego!