Konfitura rabarabarowo-cytrusowa

2021-03-29
Konfitura rabarabarowo-cytrusowa
Autor: Shutterstock Konfitura rabarabarowo-cytrusowa to znakomity składnik deserów.
łatwy
25 min
4

Kwaskowy smak rabarbaru dobrze komponuje się z innymi owocami i doskonale pasuje do deserów. Zimą jednak rabarbaru nie ma, dlatego jego miłośnicy mogą w sezonie zrobić z niego przetwory. Podajemy świetny przepis na konfiturę z rabarbaru i cytrusów.

SKŁADNIKI

  • 1 kg rabarbaru
  • 45 dkg rodzynek
  • sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 30 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar pokroić w drobną kostkę.
  • Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na dobę.
  • Następnie smażyć wszystko na wolnym ogniu przez około godzinę.
  • Gorące nakładać do słoików i pasteryzować.
Metody pasteryzacji przetworów