Kompot z czereśni - przepis na 2 słoiki 0,5 l

2023-06-20
Kompot z czereśni - przepis na 2 słoiki 0,5 l
Autor: Shutterstock Kompot z czereśni to nasz napój sentymentalny
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Przetwory z czereśni  pozwalają uchwycić na dłużej ulotny, owocowy smak lata. Domowy kompot z czereśni jest bardzo łatwy w przygotowaniu, czego dowodzi prosty, poniższy przepis na 2 półlitrowe słoiki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg czereśni
  • 1 cytryna
  • 10 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie usuwamy ogonki. Należy się upewnić, czy owoce nie są robaczywe. Kompot z czereśni przygotowuje się z niedrylowanych czereśni, co oznacza, że zajmie nam znacznie mniej czasu niż wiśniowy. Warto jednak każdy owoc nakłuć wykałaczką, by lepiej oddał sok.
  • W garnku zagotuj 600 ml wody. Cytrynę przekrój na pół. Z połowy wyciśnij sok, drugą pokrój na duże plasterki. Cukier i sok z cytryny dodaj do wody. Po zagotowaniu włóż czereśnie do wrzątku i duś pod przykryciem nie dłużej niż 10 minut.
  • Następnie gorący kompot przelej wraz z owocami do słoików. Do każdego naczynia włóż plasterek cytryny. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 25 minut. Tak przygotowane przetwory można trzymać w chłodnym, zacienionym miejscu przez kilka miesięcy.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?