Kompot z czereśni - przepis na 2 słoiki 0,5 l
2023-06-20
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przetwory z czereśni pozwalają uchwycić na dłużej ulotny, owocowy smak lata. Domowy kompot z czereśni jest bardzo łatwy w przygotowaniu, czego dowodzi prosty, poniższy przepis na 2 półlitrowe słoiki.
SKŁADNIKI
- 1 kg czereśni
- 1 cytryna
- 10 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie usuwamy ogonki. Należy się upewnić, czy owoce nie są robaczywe. Kompot z czereśni przygotowuje się z niedrylowanych czereśni, co oznacza, że zajmie nam znacznie mniej czasu niż wiśniowy. Warto jednak każdy owoc nakłuć wykałaczką, by lepiej oddał sok.
- W garnku zagotuj 600 ml wody. Cytrynę przekrój na pół. Z połowy wyciśnij sok, drugą pokrój na duże plasterki. Cukier i sok z cytryny dodaj do wody. Po zagotowaniu włóż czereśnie do wrzątku i duś pod przykryciem nie dłużej niż 10 minut.
- Następnie gorący kompot przelej wraz z owocami do słoików. Do każdego naczynia włóż plasterek cytryny. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 25 minut. Tak przygotowane przetwory można trzymać w chłodnym, zacienionym miejscu przez kilka miesięcy.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?