Kompot wiśniowy na zimę - jak zrobić?

Kompot wiśniowy na zimę - jak zrobić?
Autor: Shutterstock Smak i aromat wiśni zamknięty w słoiczku.
łatwy
30 min
4

Dyskusji nie podlega fakt, że wiśnie zerwane prosto z drzewa smakują najlepiej. Niestety, z tego wyjątkowego smaku możemy korzystać jedynie latem. W pozostałych miesiącach, musimy zadowolić się wiśniowymi przetworami. Podajemy przepis na kompot wiśniowy, który w chłodne dni przypomni smak lata.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wiśni
  • 2 l wody
  • 0,5 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj.
  • Wrzuć owoce do dokładnie umytych słoików i zalej wcześniej przygotowaną zalewą (gorąca woda z cukrem). Zalewa powinna zakrywać owoce, ale nie może wypełniać całego słoika - zostaw około 2-3 cm wolnej przestrzeni od wieczka.
  • Pasteryzuj około 20-30 min, w zależności od tego jak duże słoiki zostały użyte.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?

Polecamy też:

Syrop z wiśni

Galaretka wiśniowa z likierem

Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis

Wiśnie w soku własnym - prosty przepis

Frużelina wiśniowa: jak zrobić?