Kompot wiśniowy na zimę - jak zrobić?
2021-07-16
łatwy
30 min
4
Dyskusji nie podlega fakt, że wiśnie zerwane prosto z drzewa smakują najlepiej. Niestety, z tego wyjątkowego smaku możemy korzystać jedynie latem. W pozostałych miesiącach, musimy zadowolić się wiśniowymi przetworami. Podajemy przepis na kompot wiśniowy, który w chłodne dni przypomni smak lata.
SKŁADNIKI
- 1 kg wiśni
- 2 l wody
- 0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj.
- Wrzuć owoce do dokładnie umytych słoików i zalej wcześniej przygotowaną zalewą (gorąca woda z cukrem). Zalewa powinna zakrywać owoce, ale nie może wypełniać całego słoika - zostaw około 2-3 cm wolnej przestrzeni od wieczka.
- Pasteryzuj około 20-30 min, w zależności od tego jak duże słoiki zostały użyte.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Polecamy też:
Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis