Klasyczny dżem z wiśni: przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Podajemy przepis na klasyczny dżem z wiśni. Wiśnie to wspaniałe owoce - słodko-kwaśne, mięsiste i soczyste. Ich wyjątkowy smak warto zachować na jesienne i zimowe wieczory, bo nic tak nie poprawia nastroju jak herbata z dżemem z wiśni.
Frużelina wiśniowa
Dżem z wiśni i agrestu
Dżem z wiśni i malin z alkoholem
Dżem wiśniowy bez żelfixu
SKŁADNIKI
- 2 kg dojrzałych wiśni
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W pierwszej kolejności owoce dokładnie umyj i wydryluj.
- Tak przygotowane wiśnie zasyp cukrem i odczekaj do czasu, aż puszczą pierwszy sok.
- Następnie postaw je w garnku z grubym dnem na małym ogniu i gotuj, od czasu do czasu mieszając i usuwając pianę, która z pewnością się pojawi. Gotuj dżem do czasu, aż uzyska właściwą konsystencję.
- Do dokładnie umytych, wyparzonych i dobrze wysuszonych słoików przekładaj jeszcze gorący dżem i od razu zakręcaj wieczka. Tak przygotowanego dżemu nie pasteryzuj.