Klasyczny dżem jabłkowy - przepis na przetwory z jabłek
2021-08-17
łatwy
25 min
4
Podajemy przepis na klasyczny dżem jabłkowy. Przetwory z jabłek to oznaka schyłku lata i rozkwitu jesieni. Warto korzystać z urodzaju na jabłka, zapełniając domową spiżarnię.
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek (umytych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i podzielonych na ćwiartki)
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki gęstego soku jabłkowego
- skórka z połówki cytryny (starta na tarce)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wrzuć do garnka jabłka, dodaj sok i skórkę z cytryny, sok jabłkowy, goździki oraz cynamon. Zalej całość wodą.
- Gotuj na małym ogniu przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając.
- Przełóż masę do umytych, wyparzonych słoiczków i zakręć.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?