Kawior z warzyw - wegetariański przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ta pyszna potrawa wyglądem do złudzenia przypomina kawior, a to za sprawą maleńkich pestek pomidora. Zresztą kolorystycznie też go przypomina. Jest alternatywą dla tych, którzy, choć lubią kawior, są uczuleni na białko ryby, a także dla tych, którzy na taki specjał nie mogą sobie pozwolić.
SKŁADNIKI
- 1 kg papryki (czerwonej lub zielonej)
- 1 kg pomidorów czerwonych
- 1 kg pomidorów zielonych
- 1 kg cebuli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyj, oczyść, obierz i pokrój niezbyt drobno.
- Do garnka z podgrzaną oliwą z oliwek wrzuć na ok. 5 min cebulę, potem kolejno dorzucaj pomidory zielone, czerwone i paprykę. Mieszaj. Gdy warzywa zmiękną, odstaw, aby nieco ostygły.
- Przepuść warzywa przez maszynkę i ponownie wrzuć do garnka, dolewając jeszcze odrobinę oliwy. Dopraw solą, pieprzem i curry. Duś całość ok. 10 minut.
- Gorący "kawior" wkładaj do wyparzonych słoików (możesz je wyparzyć w piekarniku lub wymyć w zmywarce). Mocno zakręć każdy słoik, potem odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.