Karkówka z kapustą kiszoną – pomysł Karola Okrasy na domowę konserwę w słoiku
Domowa konserwa to gwarancja, że w środku oprócz mięsa i przypraw, nie ma zbędnych E-dodatków ani wody mającej zwiększać masę mięsną. Możemy za to wzbogacić smak, tak jak nam pasuje. Karol Okrasa podpowiada, by karkówkę połączyć z kapustą kiszoną i wędzonymi śliwkami.
Domową konserwę dobrze mieć w zapasie w lodówce i zrobić z nią kanapkę, gdy mamy na to ochotę. To także gotowiec na wyprawy biwakowe.
Propozycja Karola Okrasy to nietuzinkowa wędlina z przenikającymi się smakami wieprzowiny, kiszonej kapusty i wędzonych śliwek. Wszystko do siebie pasuje.
Zawekowany słoik z domową konserwą można przechowywać kilka miesięcy w lodówce. Jeśli chcesz przechowywać go dłużej, wówczas zamiast świeżego czosnku daj granulowany. Wydłuż też proces pasteryzacji – poddaj przygotowywaną konserwę tyndalizacji.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 50 dkg kiszonej kapusty
- garść wędzonych śliwek
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 3 ząbki czosnku lub 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyparzyć słoiki i nakrętki.
- Opłukane i osuszone mięso pokroić w dużą kostkę.
- Przygotować marynatę z miodu, czosnku i przypraw.
- Włożyć do marynaty pokrojoną karkówkę i dobrze wymieszać, tak by marynata pokryła każdy kawałek mięsa.
- Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i pokroić.
- Wędzone śliwki pokroić i dodać do kapusty.
- Układać w wyparzonych słoikach na przemian warstwę mięsa i kapusty. Ważne, by były dobrze ubite, tak by między warstwami nie znalazło się miejsce z powietrzem.
- Szczelnie zamknięte słoiki pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką i wypełnionym wodą do kołnierza słoika. Gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny, uzupełniając ubywającą wodę. Na koniec słoiki dokręcić i odwrócić do góry dnem. Otulić je kocem bądź grubym ręcznikiem, by wolno stygły w cieple.
- Jeśli chcesz dłużej przetrzymać domowe konserwy, zastosuj tyndalizację. Polega ona na pasteryzacji etapowej. Słoiki pasteryzuje się wówczas przez 3 dni: 1. dnia przez 3 godziny, 2. dnia przez 2 godziny i ostatniego dnia przez godzinę.
- Po otwarciu słoika konserwę należy spożyć w ciągu 1–2 dni. Przechowywać oczywiście w lodówce.