Kapusta kwaszona z żurawinami: przepis na witaminy na zimę
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kapustę kwaszoną możemy kupić przez cały rok. Nie wiemy jednak, w jakich warunkach była ona przyrządzana i czy nie zawiera środków konserwujących, obniżających wartości odżywcze. Dlatego najlepiej samemu zrobić kapustę kwaszoną, z dodatkiem żurawin będzie jeszcze lepsza, a ileż będzie miała witaminy C!
Polecamy także: Kiszenie kapusty: co jest potrzebne? Składniki i akcesoria [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 5 kg kapusty białej lub włoskiej
- 1 kg żurawin
- 12 dkg soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żurawiny przebieramy, myjemy i odsączamy. Z główek kapusty zrywamy zewnętrzne liście, po czym myjemy je, odsączamy i szatkujemy. Kapustę mieszamy z solą, żurawinami i przyprawami (ziele angielskie, pieprz i liść laurowy trzeba wcześniej zmiażdżyć dla wydobycia smaku i aromatu).
- Tak przygotowaną kapustę trzeba ułożyć w kamionce lub szklanym naczyniu, wcześniej wyprażonym w piekarniku. Każdą warstwę układanej kapusty trzeba starannie ubić czystą dłonią (lub wyparzonym drewnianym tłuczkiem), aż do wydzielenia się soku. Każda warstwa powinna wydzielić sok.
- Powierzchnia kapusty powinna być pokryta warstwą soku nie mniejszą nić 5 cm. Na wierzch kiszonki kładziemy wygotowany talerzyk, który następnie trzeba obciążyć wygotowanym słoikiem wypełnionym wodą.
- Całość tej „konstrukcji” przykrywamy dla ochrony np. przed owadami kawałkiem gazy. Kwaszonkę pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 5 dni, do czasu aż pojawi się piana sygnalizująca rozpoczęcie procesu fermentacji. Trzeba wówczas kapustę przebić w kilku miejscach aż do dna naczynia, czyli doprowadzamy powietrze.
- Kwaszonka będzie gotowa po kolejnych 3-4 dniach. Wtedy najlepiej ją przełożyć do wygotowanych słoików i przenieść w chłodne miejsce. Kapustę z żurawinami można też od razu kwasić w słoikach typu wek.
- Taka kapusta kwaszona jest doskonałą bazą surówki, do której wystarczy już tylko doda trochę oleju lub oliwy oraz cukier, może też być poszatkowana cebula, jabłko, marchew i nać pietruszki.