Kapusta kwaszona z żurawinami: przepis na witaminy na zimę

2016-04-25
kapusta-kwaszona-z-zurawinami-przepis-na-witaminy-na-zime.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kapusta kwaszona zyskuje na dodatkach - można do kiszenia dodać nie tylko marchew, ale też zdrowe żurawiny
łatwy
60 min
4

Kapustę kwaszoną możemy kupić przez cały rok. Nie wiemy jednak, w jakich warunkach była ona przyrządzana i czy nie zawiera środków konserwujących, obniżających wartości odżywcze. Dlatego najlepiej samemu zrobić kapustę kwaszoną, z dodatkiem żurawin będzie jeszcze lepsza, a ileż będzie miała witaminy C!

Polecamy także: Kiszenie kapusty: co jest potrzebne? Składniki i akcesoria [WIDEO]

Składniki

5 kg kapusty białej lub włoskiej

1 kg żurawin

12 dkg soli

kilka ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżeczka ziaren pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Żurawiny przebieramy, myjemy i odsączamy. Z główek kapusty zrywamy zewnętrzne liście, po czym myjemy je, odsączamy i szatkujemy. Kapustę mieszamy z solą, żurawinami i przyprawami (ziele angielskie, pieprz i liść laurowy trzeba wcześniej zmiażdżyć dla wydobycia smaku i aromatu).

Tak przygotowaną kapustę trzeba ułożyć w kamionce lub szklanym naczyniu, wcześniej wyprażonym w piekarniku. Każdą warstwę układanej kapusty trzeba starannie ubić czystą dłonią (lub wyparzonym drewnianym tłuczkiem), aż do wydzielenia się soku. Każda warstwa powinna wydzielić sok.

Powierzchnia kapusty powinna być pokryta warstwą soku nie mniejszą nić 5 cm. Na wierzch kiszonki kładziemy wygotowany talerzyk, który następnie trzeba obciążyć wygotowanym słoikiem wypełnionym wodą.

Całość tej „konstrukcji” przykrywamy dla ochrony np. przed owadami kawałkiem gazy. Kwaszonkę pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 5 dni, do czasu aż pojawi się piana sygnalizująca rozpoczęcie procesu fermentacji. Trzeba wówczas kapustę przebić w kilku miejscach aż do dna naczynia, czyli doprowadzamy powietrze.

Kwaszonka będzie gotowa po kolejnych 3-4 dniach. Wtedy najlepiej ją przełożyć do wygotowanych słoików i przenieść w chłodne miejsce. Kapustę z żurawinami można też od razu kwasić w słoikach typu wek.

Taka kapusta kwaszona jest doskonałą bazą surówki, do której wystarczy już tylko doda trochę oleju lub oliwy oraz cukier, może też być poszatkowana cebula, jabłko, marchew i nać pietruszki.