Kabaczki marynowane na zimę: chrupiące jak ogórki, pyszne jak marzenie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kabaczki marynowane na zimę według tego rodzinnego przepis są chrupiące jak ogórki i pyszne jak marzenie. Można je podać jako przystawkę lub wykorzystać do przygotowania sałatki. Słodko-kwaśna zalewa uwypukla smak kabaczków pachnących koprem i lekko pikantnych. W ten sam sposób można przygotować młode cukinie. Polecam ten sprytny przepis na chrupkie kabaczki o wyrazistym smaku!
Kabaczki - cukinie zza wschodniej granicy
Właściwie kabaczki to cukinie. To samo warzywo pochodzące od dyni. Kabaczki to nazwa przyjęta z języka rosyjskiego i rozpropagowana na terenie dawnego zaboru rosyjskiego. Kabaczki uprawiono na obszarach dzisiejszej Ukrainy już w XIX wieku. Szybko zyskały uznanie. Kuchnia ukraińska, a ze względu na zaszłości historyczne, również kuchnia rosyjska przebogate są w przepisy na dania i przetwory z kabaczków. Cukinie dotarły do Polski nieco później z zachodu i zyskały uznanie dopiero w drugiej połowie XX wieku wraz z rozwojem miejskich ogródków działkowych.
Bez względu, którego z kuzynów wielkiej dyni włożycie do słoików, rezultat będzie ten sam. Pyszne warzywo w słodko-kwaśnej marynacie. Wypróbujcie także inne przepisy na przetwory z kabaczków, tudzież cukinii. Polecam szczególnie przepis na Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę Niezwykle efektowny jest także przepis na Cukinię/kabaczki kiszoną w rulonach Warto także przygotować latem pyszną Sałatkę z marynowanej cukinii, papryki i marchewki.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoiki i pokrywki umyć.
- Kabaczki wyszorować, odciąć resztki łodygi, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm.
- Do każdego słoika włożyć na dno fragment baldachu kopru, po 2-3 ząbki czosnku, liść lub kawałek korzenia chrzanu i po kilka ziaren czarnego pieprzu.
- Słoiki ciasno wypełnić pokrojonymi kabaczkami.
- Do słoików wlać wrzątku i odstawić na 15 minut. Następnie zlać wrzątek do garnka.
- Uzupełnić wrzącą wodę do 3 l objętości. Dodać 3 łyżki soli i 4,5 łyżki cukru. Zagotować.
- Do każdego słoika ze sparzonymi kabaczkami dodać 2 stołowe łyżki octu i zalać wrzącym roztworem soli i cukru.
- Zamknąć słoik pokrywką, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w piwnicy lub pomieszczeniu o stabilnej temperaturze.