Kabaczki marynowane na zimę: chrupiące jak ogórki, pyszne jak marzenie

Kabaczki marynowane na zimę w słoikach
Autor: Shutterstock Kabaczki marynowane na zimę z czosnkiem i przyprawami 
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kabaczki marynowane na zimę według tego rodzinnego przepis są chrupiące jak ogórki i pyszne jak marzenie. Można je podać jako przystawkę lub wykorzystać do przygotowania sałatki. Słodko-kwaśna zalewa uwypukla smak kabaczków pachnących koprem i lekko pikantnych. W ten sam sposób można przygotować młode cukinie. Polecam ten sprytny przepis na chrupkie kabaczki o wyrazistym smaku! 

Kabaczki - cukinie zza wschodniej granicy

Właściwie kabaczki to cukinie. To samo warzywo pochodzące od dyni. Kabaczki to nazwa przyjęta z języka rosyjskiego i rozpropagowana na terenie dawnego zaboru rosyjskiego. Kabaczki uprawiono na obszarach dzisiejszej Ukrainy już w XIX wieku. Szybko zyskały uznanie. Kuchnia ukraińska, a ze względu na zaszłości historyczne, również kuchnia rosyjska przebogate są w przepisy na dania i przetwory z kabaczków. Cukinie dotarły do Polski nieco później z zachodu i zyskały uznanie dopiero w drugiej połowie XX wieku wraz z rozwojem miejskich ogródków działkowych. 

Bez względu, którego z kuzynów wielkiej dyni włożycie do słoików, rezultat będzie ten sam. Pyszne warzywo w słodko-kwaśnej marynacie. Wypróbujcie także inne przepisy na przetwory z kabaczków, tudzież cukinii. Polecam szczególnie przepis na Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę Niezwykle efektowny jest także przepis na Cukinię/kabaczki kiszoną w rulonach Warto także przygotować latem pyszną Sałatkę z marynowanej cukinii, papryki i marchewki.

SKŁADNIKI

  • 5 kg młodych kabaczków
  • 3 baldachy kopru z nasionami
  • 8 liści chrzanu lub 1 korzeń pokrojony na 8 części
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • 2 łyżki octu 10% na każdy słój o pojemności 1 l
  • oraz zalewa (1 łyżka soli, 1,5 łyżki cukru na 1 l wrzącej wody)
  • 8 słoików o pojemności 1 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoiki i pokrywki umyć.
  • Kabaczki wyszorować, odciąć resztki łodygi, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm.
  • Do każdego słoika włożyć na dno fragment baldachu kopru, po 2-3 ząbki czosnku, liść lub kawałek korzenia chrzanu i po kilka ziaren czarnego pieprzu.
  • Słoiki ciasno wypełnić pokrojonymi kabaczkami.
  • Do słoików wlać wrzątku i odstawić na 15 minut. Następnie zlać wrzątek do garnka.
  • Uzupełnić wrzącą wodę do 3 l objętości. Dodać 3 łyżki soli i 4,5 łyżki cukru. Zagotować.
  • Do każdego słoika ze sparzonymi kabaczkami dodać 2 stołowe łyżki octu i zalać wrzącym roztworem soli i cukru.
  • Zamknąć słoik pokrywką, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowywać w piwnicy lub pomieszczeniu o stabilnej temperaturze. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej