Języki teściowej z cukinii - oryginalna marynata, która świetnie smakuje i wygląda
2022-07-14
łatwy
45 min
2
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Języki teściowej z cukinii to ciekawie prezentująca się przekąska o zdecydowanym smaku. Ja zanim zaleję cukinię zalewą, jej paski podpiekam na patelni grillowej cieniutko posmarowanej olejem. Dzięki temu przekąska ma intensywniejszy smak i oryginalny wygląd. Z podanych składników otrzymamy 2 półlitrowe słoiki marynaty.
SKŁADNIKI
- 2 średnie młode cukinie
- 1 czerwona papryka ostra lub zwykła
- 1 marchewka
- po 2 ząbki czosnku do słoika
- po gałązce kopru do każdego słoika
- po gałązce pietruszki do każdego słoika
- po 4 ziarenka pieprzu czarnego do każdego słoika
- po 2 kulki ziela angielskiego do słoika
- Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli z małą górką
- 2 łyżki cukru
- 50 ml octu spirytusowego do każdego słoika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać marchewkę i zetrzeć w słupki na mandolinie lub pokroić w tzw. słupki julienne, podzielić na pół i ułożyć na dnie słoików.
- Do każdego słoika włożyć po gałązce kopru i pietruszki, po 2 ząbki czosnku, po 4 ziarenka pieprzu i po 2 kulki ziela angielskiego.
- Cukinie umyć i odciąć końcówki, a następnie pokroić na cienkie plastry wzdłuż, najlepiej użyć do tego obieraka do warzyw lub krajalnicy do chleba.
- Paprykę pokroić na słupki.
- Patelnię grillową rozgrzać, posmarować olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Podpiec plastry cukinii z obu stron, do uzyskania brązowych paseczków.
- Rozłożyć na deseczce plaster cukinii, położyć paseczek papryki na jednym z końców i rolować dość ciasno, następnie układać na dnie słoików.
- Zrobić zalewę, wlać do rondelka wodę, wsypać sól i cukier i zagotować. Do każdego słoika wlać po 50 ml octu, następnie zalać gorącą zalewą.
- Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić. Pasteryzować 5 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?