Języki teściowej z cukinii - oryginalna marynata, która świetnie smakuje i wygląda

Języki teściowej z cukinii - oryginalna marynata, która świetnie smakuje i wygląda
Autor: Shutterstock Do rolek z cukinii można też przed zamarynowaniem dodać świeże zioła, np. gałązki tymianku lub oregano
łatwy
45 min
2

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Języki teściowej z cukinii to ciekawie prezentująca się przekąska o zdecydowanym smaku. Ja zanim zaleję cukinię zalewą, jej paski podpiekam na patelni grillowej cieniutko posmarowanej olejem. Dzięki temu przekąska ma intensywniejszy smak i oryginalny wygląd. Z podanych składników otrzymamy 2 półlitrowe słoiki marynaty.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie młode cukinie
  • 1 czerwona papryka ostra lub zwykła
  • 1 marchewka
  • po 2 ząbki czosnku do słoika
  • po gałązce kopru do każdego słoika
  • po gałązce pietruszki do każdego słoika
  • po 4 ziarenka pieprzu czarnego do każdego słoika
  • po 2 kulki ziela angielskiego do słoika
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli z małą górką
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml octu spirytusowego do każdego słoika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać marchewkę i zetrzeć w słupki na mandolinie lub pokroić w tzw. słupki julienne, podzielić na pół i ułożyć na dnie słoików.
  • Do każdego słoika włożyć po gałązce kopru i pietruszki, po 2 ząbki czosnku, po 4 ziarenka pieprzu i po 2 kulki ziela angielskiego.
  • Cukinie umyć i odciąć końcówki, a następnie pokroić na cienkie plastry wzdłuż, najlepiej użyć do tego obieraka do warzyw lub krajalnicy do chleba.
  • Paprykę pokroić na słupki.
  • Patelnię grillową rozgrzać, posmarować olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Podpiec plastry cukinii z obu stron, do uzyskania brązowych paseczków.
  • Rozłożyć na deseczce plaster cukinii, położyć paseczek papryki na jednym z końców i rolować dość ciasno, następnie układać na dnie słoików.
  • Zrobić zalewę, wlać do rondelka wodę, wsypać sól i cukier i zagotować. Do każdego słoika wlać po 50 ml octu, następnie zalać gorącą zalewą.
  • Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić. Pasteryzować 5 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej