Domowe leczo na zimę – ten przepis na leczo z cukinii w słoikach warto znać

Jak zrobić leczo na zimę? Leczo z cukinii w słoikach - przepis
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Leczo w słoikach pozwala cieszyć się letnim smakiem warzyw także zimą
średni
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Leczo to proste i szybkie danie, idealne na późne lato i jesień, gdy warzywa są w pełni sezonu. Dzięki pasteryzacji możemy cieszyć się smakiem leczo z cukinii, papryki i pomidorów także zimą. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na leczo na zimę w słoikach.

Leczo z cukinii - Węgrzy byliby oburzeni, a my jemy je ze smakiem

Prawdziwe leczo, czyli lecsó, to klasyk kuchni węgierskiej, przygotowywany z papryki, pomidorów, cebuli i zazwyczaj dodatkiem boczku lub kiełbasy. Węgrzy traktują to danie niemal jak dobro narodowe i zapewne złapaliby się za głowę, widząc leczo z... cukinią. A jednak w Polsce właśnie taka wersja zrobiła ogromną karierę – warzywna, lekka i pełna smaku. Choć purystów może to razić, u nas od lat nazywa się ją właśnie "leczem", nawet jeśli z oryginałem ma wspólne tylko niektóre składniki.

Dodatek cukinii wcale nie jest przypadkowy – to warzywo idealnie nadaje się do duszenia, doskonale chłonie aromaty przypraw i świetnie komponuje się z papryką oraz pomidorami. Taka warzywna mieszanka to doskonały dodatek do prostych dań – gotowanych ziemniaków, ryżu, a także pieczonych lub smażonych mięs. Co więcej, leczo z cukinii świetnie sprawdza się także na zimno – jako warzywny dodatek do kanapek, a nawet w roli sałatki.

W moim domu ten przepis to klasyk – robię leczo z cukinii w słoikach co roku, kiedy warzywa są najsmaczniejsze i najtańsze. Dzięki temu zimą mogę sięgnąć po słoik i w kilka minut przygotować pełnowartościowy posiłek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jeść go na zimno – koniecznie sprawdźcie. Może i Wy pokochacie tę wersję?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skóry, dzielimy na ósemki. Sok puszczony w trakcie krojenia zlewamy do miseczki.
  • Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Do dużego rondla wlewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną paprykę. Gotujemy 2 minuty, mieszając, podlewamy sokiem z pomidorów i dalej gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
  • Dodajemy cukinię i mieszając co jakiś czas, dusimy warzywa, aż cukinia zacznie robić się szklista.
  • Dodajemy pomidory i na małym ogniu gotujemy tak długo, aż leczo zacznie gęstnieć, a sos straci przeźroczystość (ok. 15 minut). Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Gorące przekładamy do słoików. Niezbyt mocno zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem około 15 minut.
  • Dokręcamy słoiki i pozostawiamy do wystygnięcia w wodzie. W zimie wystarczy podsmażyć na tłuszczu cebulę z kiełbasą lub wędzonką, dodać leczo ze słoika, zagotować i jeść ze smakiem!
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
MK