Jak zrobić DŻEM TRUSKAWKOWY? Podajemy dobry przepis
2021-03-27
łatwy
30 min
4
Nawet najlepszy dżem truskawkowy kupiony w sklepie nie może się równać z truskawkami usmażonymi w domu. Nie bój się tej pracy, bo gdy zimą otworzysz słoiczek z rubinowymi owocami stwierdzisz, że było warto spędzić trochę czasu przy kuchni.
Zobacz, jak zrobić naturalny dżem truskawkowy bez konserwantów
SKŁADNIKI
- 2 kg truskawek
- 1 kg białego cukru
- sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kup dojrzałe, ale jędrne owoce, najlepiej murzynki, nieduże, ciemnoczerwone. Duże, jasne truskawki nie nadają się do smażenia, to odmiany deserowe, czyli do jedzenia.
- Odrzuć nadpsute lub choćby z małą plamką.
- Owoce umyj pod bieżącą wodą. Odszypułkuj, wsyp do dużego rondla, zasyp cukrem, wlej sok cytrynowy.
- Postaw rondel na małym ogniu, podgrzewaj.
- Wytwarzającą się pianę zdejmuj łyżką cedzakową.
- Po godzinie zdejmij z ognia, odstaw do wystygnięcia.
- Następnego dnia lub po kilku godzinach powtórz proces podgrzewania i tak 3-4 razy. Dżem ma lekko mrugać podczas smażenia.
- Gdy zgęstnieje zrób próbę, łyżkę dżemu ostudź na spodku, jeśli nie rozleje się, jest gotowy. Zbyt długie smażenie sprawi, że owoce stracą kolor, lekko zbrązowieją.
- Wcześniej przygotuj słoiki. Umyte i mokre włóż do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Po 30 minutach wyjmij (przez rękawicę!) i napełniaj gorącym dżemem.
- Zakręć mocno i odwróć słoik do góry dnem. Niech tak stoją, aż do wystygnięcia.
- Na zimne słoiki przyklej etykietki, wpisz nazwę przetworów i datę powstania.