Jak zrobić DŻEM TRUSKAWKOWY? Podajemy dobry przepis

2021-03-27
jak_zrobic_dzem_truskawkowy_podajemy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przepis na dżem truskawkowy - smakuje jak u babci.
łatwy
30 min
4

Nawet najlepszy dżem truskawkowy kupiony w sklepie nie może się równać z truskawkami usmażonymi w domu. Nie bój się tej pracy, bo gdy zimą otworzysz słoiczek z rubinowymi owocami stwierdzisz, że było warto spędzić trochę czasu przy kuchni.

Zobacz, jak zrobić naturalny dżem truskawkowy bez konserwantów

SKŁADNIKI

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg białego cukru
  • sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kup dojrzałe, ale jędrne owoce, najlepiej murzynki, nieduże, ciemnoczerwone. Duże, jasne truskawki nie nadają się do smażenia, to odmiany deserowe, czyli do jedzenia.
  • Odrzuć nadpsute lub choćby z małą plamką.
  • Owoce umyj pod bieżącą wodą. Odszypułkuj, wsyp do dużego rondla, zasyp cukrem, wlej sok cytrynowy.
  • Postaw rondel na małym ogniu, podgrzewaj.
  • Wytwarzającą się pianę zdejmuj łyżką cedzakową.
  • Po godzinie zdejmij z ognia, odstaw do wystygnięcia.
  • Następnego dnia lub po kilku godzinach powtórz proces podgrzewania i tak 3-4 razy. Dżem ma lekko mrugać podczas smażenia.
  • Gdy zgęstnieje zrób próbę, łyżkę dżemu ostudź na spodku, jeśli nie rozleje się, jest gotowy. Zbyt długie smażenie sprawi, że owoce stracą kolor, lekko zbrązowieją. 
  • Wcześniej przygotuj słoiki. Umyte i mokre włóż do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Po 30 minutach wyjmij (przez rękawicę!) i napełniaj gorącym dżemem.
  • Zakręć mocno i odwróć słoik do góry dnem. Niech tak stoją, aż do wystygnięcia.
  • Na zimne słoiki przyklej etykietki, wpisz nazwę przetworów i datę powstania.