Jak zrobić DŻEM TRUSKAWKOWY? Podajemy dobry przepis

2015-07-08
jak_zrobic_dzem_truskawkowy_podajemy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przepis na dżem truskawkowy - smakuje jak u babci.
łatwy
30 min
4

Nawet najlepszy dżem truskawkowy kupiony w sklepie nie może się równać z truskawkami usmażonymi w domu. Nie bój się tej pracy, bo gdy zimą otworzysz słoiczek z rubinowymi owocami stwierdzisz, że było warto spędzić trochę czasu przy kuchni.

Składniki

2 kg truskawek

1 kg białego cukru

sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kup dojrzałe, ale jędrne owoce, najlepiej murzynki, nieduże, ciemnoczerwone. Duże, jasne truskawki nie nadają się do smażenia, to odmiany deserowe, czyli do jedzenia.

Odrzuć nadpsute lub choćby z małą plamką.

Owoce umyj pod bieżącą wodą. Odszypułkuj, wsyp do dużego rondla, zasyp cukrem, wlej sok cytrynowy.

Postaw rondel na małym ogniu, podgrzewaj.

Wytwarzającą się pianę zdejmuj łyżką cedzakową.

Po godzinie zdejmij z ognia, odstaw do wystygnięcia.

Następnego dnia lub po kilku godzinach powtórz proces podgrzewania i tak 3-4 razy. Dżem ma lekko mrugać podczas smażenia.

Gdy zgęstnieje zrób próbę, łyżkę dżemu ostudź na spodku, jeśli nie rozleje się, jest gotowy. Zbyt długie smażenie sprawi, że owoce stracą kolor, lekko zbrązowieją. 

Wcześniej przygotuj słoiki. Umyte i mokre włóż do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Po 30 minutach wyjmij (przez rękawicę!) i napełniaj gorącym dżemem.

Zakręć mocno i odwróć słoik do góry dnem. Niech tak stoją, aż do wystygnięcia.

Na zimne słoiki przyklej etykietki, wpisz nazwę przetworów i datę powstania.

Zobacz, jak zrobić naturalny dżem truskawkowy bez konserwantów