Jak przygotować suchą konfiturę z tataraku?
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Staropolska kuchnia obfituje w przepisy na niezwykłe desery. Warto niektóre z nich wypróbować. Jednym z takich przysmaków jest sucha konfitura z tataraku. Surowcem do wyrobu słodyczy są kłącza tataraku. Można je zbierać tylko w maju, gdy roślina jest młoda i niewiele ma w tkankach gorzkich i szkodliwych substancji. Te niepożądane składniki trzeba usunąć w trakcie przygotowywania konfitury.
SKŁADNIKI
- 1 kg ugotowanych kłączy tataraku
- 2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte, obrane i pokrojone na plasterki kłącza gotuje się, póki nie zmiękną, kilkukrotnie zmieniając przy tym wodę (zaleca się nawet 8-krotną zmianę wody, co pół godziny). Należy starać się usunąć całkowicie gorzki posmak, bo świadczy on o obecności wywołujących wymioty związków. Przy podgrzewaniu kłącza stopniowo ciemnieją.
- Po ugotowaniu i odsączeniu kłącza ważymy i przygotowujemy odpowiednią ilość dość gęstego syropu. Na jeden kilogram ziołowego surowca trzeba przeznaczyć dwa kilogramy cukru. W syropie gotujemy kłącza powoli, robiąc przerwy.
- Po dwóch lub trzech dniach syrop powinien być już bardzo gęsty. Stawiamy wtedy garnek na najmniejszym płomieniu, tak, by cukier zaczął krzepnąć, ale się nie spalił. Wyłowione z garnka kawałki tataraku nabijamy na szpadki i suszymy przez całą noc w nagrzanym do 60 stopni, uchylonym piekarniku.
- Wysuszone konfitury przesypujemy cukrem pudrem i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju. Tradycyjnie, takie słodko-ostre konfitury podawane bywały jako zakąska do wódki, sprawdzą się jednak także w połączeniu z herbatą.