Grzyby marynowane z chilli: ostrzejsza odmiana marynaty
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Marynowane grzyby to spoósb na zatrzymanie ich smaku na dłużej. Jeśli znudziły ci się grzyby przygotowane jak zawsze - możesz wypróbowac nasz przepis na ich nieco ostrzejszą wersję - z chilli.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg leśnych grzybów,
- łyżka soli,
- cebula
- Zalewa:
- szklanka octu 10%,
- 3 łyżeczki cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- cebula,
- 3–4 papryczki chilli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Grzyby i papryczki chili dokładnie oczyścić.
Grzyby wrzucić z cebulą do litra osolonej wody. Gotować do miękkości 20–30 minut. Odcedzić, osączyć i wystudzić.
Zalewa: cebulę pokroić w piórka. Ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować około 15 minut.
Grzyby przełożyć do słoików, do każdego włożyć jedną papryczkę.
Wlać zalewę razem z przyprawami tak, by płyn zakrył grzyby.
Dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem sprawdzając, czy nie ciekną.