Grzyby marynowane po podlasku: przepis na marynatę octową z czosnkiem
2020-09-22
łatwy
30 min
4
Mieszkańcy Podlasia lubią, gdy marynowane grzyby „słychać”, czyli czuć czosnkiem. Stosują go dużo i to w najbardziej zaskakujących zestawieniach. Grzyby marynowane z dodatkiem czosnku dostarcza Wam niezapomnianych wrażeń smakowych. Mały dodatek, a wielka odmiana. Te grzyby marynowane w zalewie octowej, będą gwiazdą na waszym odświętnym stole.
SKŁADNIKI
- 2,5 kg grzybów leśnych małych, nieuszkodzonych i świeżych (opieńki miodowej, borowików, koźlarzy, kurek lub rydzów)
- 6 słoików typu twist o pojemności 0,33 l
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 1 płaska łyżka soli
- 1 płaska łyżka cukru
- 12 ząbków czosnku, po 2 na każdy słoik, obranych
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1-3 listki laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę, zagotowując ją. Odstawić.
- Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
- Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
- Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą.
- Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Zadbać, aby do każdego słoika trafiło po 2 ząbki czosnku i kilka ziaren pieprzu. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?