Grzyby marynowane po podlasku: przepis na marynatę octową z czosnkiem

Grzyby marynowane po podlasku: przepis na marynatę octową z czosnkiem
Autor: Shutterstock Opieńki miodowe w zalewie octowej z dodatkiem czosnku
łatwy
30 min
4

Mieszkańcy Podlasia lubią, gdy marynowane grzyby „słychać”, czyli czuć czosnkiem. Stosują go dużo i to w najbardziej zaskakujących zestawieniach. Grzyby marynowane z dodatkiem czosnku dostarcza Wam niezapomnianych wrażeń smakowych. Mały dodatek, a wielka odmiana. Te grzyby marynowane w zalewie octowej, będą gwiazdą na waszym odświętnym stole. 

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg grzybów leśnych małych, nieuszkodzonych i świeżych (opieńki miodowej, borowików, koźlarzy, kurek lub rydzów)
  • 6 słoików typu twist o pojemności 0,33 l
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 12 ząbków czosnku, po 2 na każdy słoik, obranych
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1-3 listki laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę, zagotowując ją. Odstawić. 
  • Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
  • Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
  • Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą. 
  • Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Zadbać, aby do każdego słoika trafiło po 2 ząbki czosnku i kilka ziaren pieprzu. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. 
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej