Gruszki marynowane w winie: przepis na gruszki w winnej zalewie
2021-03-29
średni
45 min
4
Gruszki marynowane w occie winnym z przyprawami to prawdziwy przysmak. Słodko-kwaśne gruszki doskonale pasują do kaczki lub gęsi, a także do pieczonej wieprzowiny. Niebanalny smak gruszek w winnej zalewie uświetni każdy odświętny posiłek.
SKŁADNIKI
- 2 kg małych gruszek
- 1 kg cukru
- 1 l octu z białego wina
- 2 kawałki kory cynamonu
- sok i skórka z 1 cytryny
- skórka z 1 pomarańczy
- 10 goździków
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu
- łyżeczka jagód jałowca
- kawałek imbiru wielkości kciuka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Obrane gruszki wkładamy do wody zakwaszonej octem, aby nie ciemniały.
- Skórkę z cytryny i pomarańczy kładziemy na rozgrzanej patelni, dokładamy goździki, pieprz, jałowiec, pokrojony w plasterki imbir, chwilę prażymy.
- Do uprażonych przypraw wlewamy sok z cytryny, ocet oraz cukier. Gotujemy mieszając, aż cukier się stopi.
- W uzyskany syrop wkładamy gruszki na 15 min.
- Wyławiamy do wyparzonych słoików, a zalewę redukujemy do konsystencji rzadkiego syropu.
- Gorącą zalewamy gruszki, zakręcamy.
- Tak przygotowane gruszki pełnię smaku osiągają po miesiącu maceracji w winnym syropie.