Fasolka w słoikach

2021-03-29
Fasolka w słoikach
Autor: Shutterstock Fasolka w słoikach, czyli witaminy na zimę.
łatwy
45 min
4

Fasolka szparagowa w słoikach wekowana będzie smaczna przez 12 miesięcy. Przyda się zwłaszcza zimową porą, kiedy o warzywa trudniej.

Przepis pochodzi z książki "Rośliny strączkowe".

SKŁADNIKI

  • 4 kg fasolki szparagowej
  • 8 łyżeczek cukru
  • 8 łyżeczek soli
  • woda
  • 4 łyżeczki kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę szparagową umyj i odetnij ogonki.
  • W garnku zagotuj wodę z 4 łyżeczkami soli i 4 łyżeczkami cukru.
  • Na wrzątek wrzucaj fasolkę i gotuj ją od 2 do 4 minut (strączki nie mogą się rozgotować). Jeśli nie masz wystarczająco dużego garnka, możesz gotować fasolkę partiami w tej samej wodzie.
  • Odsączoną fasolkę szparagową wkładaj do słoików (najlepiej ustawiać strączki pionowo i ciasno jeden obok drugiego).
  • Do każdego słoika wsyp po pół łyżeczki soli, cukru i odrobinę kwasku cytrynowego.
  • Zalej wodą do pełna i zakręć słoiki. Wstaw je do garnka, wlej wodę do około 3/4 wysokości słoików i gotuj przez 60 minut. Wyjmij z wody i ostudź.
  • Po upływie 24 godzin powtórz gotowanie słoików. Tym razem możesz skrócić czas do 40 minut.
  • Kiedy słoiki zupełnie ostygną, możesz wynieść je do spiżarni.