Fasolka w słoikach
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Fasolka szparagowa w słoikach wekowana będzie smaczna przez 12 miesięcy. Przyda się zwłaszcza zimową porą, kiedy o warzywa trudniej.
Przepis pochodzi z książki "Rośliny strączkowe".
SKŁADNIKI
- 4 kg fasolki szparagowej
- 8 łyżeczek cukru
- 8 łyżeczek soli
- woda
- 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę szparagową umyj i odetnij ogonki.
- W garnku zagotuj wodę z 4 łyżeczkami soli i 4 łyżeczkami cukru.
- Na wrzątek wrzucaj fasolkę i gotuj ją od 2 do 4 minut (strączki nie mogą się rozgotować). Jeśli nie masz wystarczająco dużego garnka, możesz gotować fasolkę partiami w tej samej wodzie.
- Odsączoną fasolkę szparagową wkładaj do słoików (najlepiej ustawiać strączki pionowo i ciasno jeden obok drugiego).
- Do każdego słoika wsyp po pół łyżeczki soli, cukru i odrobinę kwasku cytrynowego.
- Zalej wodą do pełna i zakręć słoiki. Wstaw je do garnka, wlej wodę do około 3/4 wysokości słoików i gotuj przez 60 minut. Wyjmij z wody i ostudź.
- Po upływie 24 godzin powtórz gotowanie słoików. Tym razem możesz skrócić czas do 40 minut.
- Kiedy słoiki zupełnie ostygną, możesz wynieść je do spiżarni.