Dżem z zielonych pomidorów: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Dżem z zielonych pomidorów to oryginalny dodatek do pieczonego mięsa. Łatwo go zrobić, a początek jeśieni to idealny moment na jego przygotowanie - wykorzystać można pomidory, które już nie zdążą dojrzeć.
RELISH – sos z zielonych pomidorów: sprawdzony przepis [KLIKNIJ!]
SKŁADNIKI
- 1 kg zielonych pomidorów
- 1 kg cukru żelującego
- 1 laska wanilii lub szczypta cynamonu i goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyć, drobno pokroić, wymieszać z cukrem żelującym i przyprawami.
- Zagotować, cały czas mieszając.
- Nie przerywając mieszania gotować masę przez 2 minuty na dużym ogniu.
- Natychmiast przełożyć do wyparzonych lub wyprażonych w piekarniku słoików i szczelnie zamknąć.