Dżem z wiśni - PRZEPIS na dżem wiśniowy PROSTY i SMACZNY
2021-07-16
łatwy
30 min
4
Jak zrobić dżem z wiśni? Kiedy jesień za oknem, nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż odrobina czegoś pysznego. My ze słodkości, szczególnie polecamy te z odrobiną lata w środku – przetwory z owoców. Szczególnie smaczne są owocowe dżemy. Sprawdź przepis na dżem wiśniowy.
SKŁADNIKI
- 30 dag białego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 kg wiśni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najważniejsze w dżemie są wiśnie, dlatego kupujmy te ze sprawdzonego źródła, które mają piękny głęboki kolor i wyrazisty smak.
- Owoce bez ogonków najpierw należy umyć – partiami płukać chłodną wodą przy użyciu durszlaka. Czyste wiśnie drylujemy – ręcznie lub przy użyciu odpowiedniego sprzętu, po czym wsypujemy do dużego garnka o szerokim i grubym dnie.
- Cukrem przysypujemy owoce w garnku, całość polewamy sokiem i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby wiśnie nie przywierały do dna.
- Najważniejsze w gotowaniu dżemu bez żelatyny jest to, aby cały proces rozciągnąć na kilka dni. Wiśnie gotujemy dwa razy dziennie, przez 3 – 4 dni, do czasu uzyskania przez nas wymarzonej konsystencji.
- Gotowy, ciągle gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
- Słoiki możemy odstawić w upatrzone miejsce, już normalnie (dnem do dołu), gdy tylko dżem wystygnie.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?