Dżem z truskawek i kiwi [domowe przetwory]
2021-03-29
średni
30 min
4
Domowy dżem z truskawek to standard, ale w naszym przepisie truskawki łączymy z egzotycznym kiwi. Spróbuj konfitur z truskawek i kiwi i daj się uwieść temu smakowi.
SKŁADNIKI
- 2 kg cukru
- 1 litr wody
- 1 kg truskawek
- 3 kiwi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jak zrobić prawdziwe konfitury? Na początku z wody i cukru przygotowujemy gęsty syrop glukozowy, rozpuszczając cukier w wodzie i gotując go na małym ogniu aż zgęstnieje, a nadmiar wody odparuje.
- Owoce myjemy, truskawki pozbawiamy szypułek, a kiwi obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
- Do wrzącego syropu cukrowego stopniowo dodajemy owoce w taki sposób, aby nie obniżyć temperatury. Gotujemy na małym ogniu, regularnie mieszając drewnianą szpatułką.
- Trzeba uważać, żeby owoce się nie rozgotowały, bo wartością prawdziwej konfitury są wyczuwalne kawałeczki truskawek i kiwi. Jeśli na powierzchni pojawi się piana, delikatnie ją zdejmujemy.
- Po odparowaniu wody z owoców konfiturę należy zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Po kilku godzinach trzeba zagotować ją jeszcze raz na kilka minut. Czynność powtórzyć 2 lub 3 razy.
- Trudnością w przygotowaniu pysznej konfitury jest umiejętne podgrzewanie jej w taki sposób, aby nic się nie przypaliło. Na koniec gorącą konfiturę zamykamy w małych słoiczkach i ustawiamy je do góry dnem. Tak przygotowane przetwory, zamknięte już w szkle będą cieszyły smakiem w czasie długich, zimowych miesięcy.