Dżem z truskawek i agrestu: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Truskawki i agrest to przepyszne owoce, które warto wykorzystać do przygotowywania zapasów na zimę. Sprawdź, jak połączyć truskawki z agrestem, aby powstał wyjątkowy dżem. podajemy sprawdzony przepis.
Dżem z agrestu prawie dojrzałego
Miazga agrestowa
Dżem z wiśni i agrestu
SKŁADNIKI
- 50 g zielonego agrestu
- 1 kg truskawek
- 85 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bardzo dokładnie wymyty agrest odparować, dodając znikomą ilość wody na dno naczynia, aby agrest się nie przypalił. Gorący przetrzeć przez drobne sito. Truskawki oczyścić, dodać do nich cukier i potrząsając naczyniem, powoli doprowadzić do wrzenia.
- Gotować około 15 minut, a następnie dodać przecier z agrestu i jeszcze razem podgotować do chwili, gdy kropla dżemu wylana na zimny talerzyk tężeje i nie rozlewa się.
- Gorący dżem włożyć do gorących, wymytych i wygotowanych słoików, wytrzeć ich brzegi kawałkiem gazy zmoczonej w przegotowanej wodzie. Słoje natychmiast zamknąć.