Dżem z pędów świerku - sprawdzony przepis
2021-03-30
łatwy
20 min
4
Dżem z pędów świerka można zrobić tylko wczesną wiosną, gdy młode pędy są jeszcze bardzo delikatne. Dżem z pędów świerka to smaczny dodatek do pieczywa czy herbaty i prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Sprawdź, jak go zrobić.
SKŁADNIKI
- 100 g młodych pędów świerku pospolitego
- 100 g cukru (najlepiej brązowego lub trzcinowego)
- łyżka soku z cytryny
- kilka łyżek wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pędy świerku opłukać, posiekać drobno lub zmiksować w blenderze.
- Przełożyć do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i wodę.
- Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Gotować aż masa ściemnieje.
- Gorący dżem przełożyć do czystego, wygotowanego słoiczka i szczelnie zamknąć.
Syrop z pędów sosny - najlepszy przepis