Dżem z pędów świerku - sprawdzony przepis

Dżem z pędów świerka
Autor: Shutterstock.com Dżem z pędów świerka
łatwy
20 min
4

Dżem z pędów świerka można zrobić tylko wczesną wiosną, gdy młode pędy są jeszcze bardzo delikatne. Dżem z pędów świerka to smaczny dodatek do pieczywa czy herbaty i prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Sprawdź, jak go zrobić.

SKŁADNIKI

  • 100 g młodych pędów świerku pospolitego
  • 100 g cukru (najlepiej brązowego lub trzcinowego)
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka łyżek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pędy świerku opłukać, posiekać drobno lub zmiksować w blenderze.
  • Przełożyć do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i wodę.
  • Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści.
  • Gotować aż masa ściemnieje.
  • Gorący dżem przełożyć do czystego, wygotowanego słoiczka i szczelnie zamknąć.
Syrop z pędów sosny - najlepszy przepis
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej