Dżem z owoców egzotycznych [nesperas, loquat, nieśplik japoński]

2021-03-29
Dżem z owoców egzotycznych [nesperas, loquat, nieśplik japoński]
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Dżem z owoców egzotycznych nesperas, zwanego również loquat, lub nieśplikiem japońskim jest niezwykle wonny i smakowity. Przetwory z nesperas, czyli nieśplika są bardzo popularne w Japonii. Dla nas to odrobina egzotyki, na którą może sobie pozwolić każdy. Nesperas dość wodnisty, dlatego do dżemu trzeba dodać nieco pektyny z jabłek. Pektynę można kupić w dobrych sklepach spożywczych lub przez internet. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki puree z owoców nesperas, loquat, nieśplika
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki pektyny z jabłek
  • 1 łyżeczka kardamonu zmielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce nesperas zmiksować w blenderze niezbyt dokładnie. 
  • Puree z owoców przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny, cukier i pektynę z jabłek, wymieszać i podgrzewać. 
  • Gdy dżem się zagotuje i nieco zredukuje. Dodać zmielony kardamon. Zamieszać.
  • Gorący dżem wlać do wysterylizowanych słoików. Dobrze zamknąć, odwrócić wieczkiem na dół i pozostawić do ostygnięcia.