Dżem z jeżyn i dzikiej róży - jak zrobić, ile cukru dodać
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Dzika róża i jeżyny to prawdziwa kopalnia witamin, mikroelementów i innych, cennych dla zdrowia substancji. Warto połaczyć te owoce i zrobić dżem z dzikiej róży i jeżyn.
SKŁADNIKI
- 50 dag dzikiej róży,
- 50 dag jeżyn,
- 1 kg cukru,
- 4 łyżki likieru pomarańczowego,
- 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczoną dziką różę zalewamy wodą. Dusimy 2 godziny, a następnie miksujemy.
- Potem do powstałej masy dodajemy jeżyny i cukier.
- Całość dusimy 30 minut.
- Na koniec wlewamy alkohol, mieszamy i zestawiamy z ognia.
- Nakładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok. 10 minut.