Dżem z jeżyn i dzikiej róży - jak zrobić, ile cukru dodać

Dżem z jeżyn i dzikiej róży - jak zrobić, ile cukru dodać
Autor: thinkstockphotos.com Dzika róża zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji
łatwy
120 min
4

Dzika róża i jeżyny to prawdziwa kopalnia witamin, mikroelementów i innych, cennych dla zdrowia substancji. Warto połaczyć te owoce i zrobić dżem z dzikiej róży i jeżyn.

SKŁADNIKI

  • 50 dag dzikiej róży,
  • 50 dag jeżyn,
  • 1 kg cukru,
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego,
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczoną dziką różę zalewamy wodą. Dusimy 2 godziny, a następnie miksujemy.
  • Potem do powstałej masy dodajemy jeżyny i cukier.
  • Całość dusimy 30 minut.
  • Na koniec wlewamy alkohol, mieszamy i zestawiamy z ognia.
  • Nakładamy do wyparzonych  słoików. Pasteryzujemy ok. 10 minut.