Dżem z dyni i mango: przepis na egzotyczny dżem
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Dżem z dyni, mango i imbiru jest intensywnie pomarańczowy, zaskakujący w smaku, egzotyczny - idealny na zimowe dni. Ten przepis zachwyci nawet osoby o najbardziej wymagających podniebieniach.
SKŁADNIKI
- 2 kg miąższu dyni
- 2 dojrzałe owoce mango
- 1 kg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 galaretka pomarańczowa
- 2 łyżki utartego korzenia imbiru
- 2 goździki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miąższ dyniowy pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i gotować, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Ostrożnie - wody nie może być za dużo!
- Gdy dynia zacznie mięknąć, dodajemy mango pokrojone w kostkę i korzenne przyprawy: imbir i goździki, zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, smażymy powoli na małym ogniu. Im bardziej masa jest gęsta, tym częściej trzeba ją mieszać.
- Kiedy większość wody odparuje, dodajemy galaretkę pomarańczową przygotowaną w minimalnej ilości wody (pół szklanki) i znów podgrzewamy; dżem zgęstnieje jeszcze bardziej.
- Bardzo gorący dżem przekładamy do słoików, lekko dokręcamy zakrętki i wkładamy do garnka z ciepłą wodą, którego dno zostało wyłożone kawałkiem materiału.
- Pasteryzujemy około 20 minut, następnie słoiki dokręcamy do oporu, gasimy gaz i przykrywamy kociołek kawałkiem materiału. Studzimy i gotowe!