Dżem z dyni i mango: przepis na egzotyczny dżem

2021-03-29
kzb
dzem-z-dyni-i-mango-jak-zrobic-przepis-na-egzotyczny.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dżem z dyni z dodatkiem mango i egzotycznych przypraw to doskonała propozycja na zimowe dni
łatwy
90 min
4

Dżem z dyni, mango i imbiru jest intensywnie pomarańczowy, zaskakujący w smaku, egzotyczny  - idealny na zimowe dni. Ten przepis zachwyci nawet osoby o najbardziej wymagających podniebieniach.

SKŁADNIKI

  • 2 kg miąższu dyni
  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 1 kg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżki utartego korzenia imbiru
  • 2 goździki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miąższ dyniowy pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i gotować, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Ostrożnie - wody nie może być za dużo!
  • Gdy dynia zacznie mięknąć, dodajemy mango pokrojone w kostkę i korzenne przyprawy: imbir i goździki, zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, smażymy powoli na małym ogniu. Im bardziej masa jest gęsta, tym częściej trzeba ją mieszać.
  • Kiedy większość wody odparuje, dodajemy galaretkę pomarańczową przygotowaną w minimalnej ilości wody (pół szklanki) i znów podgrzewamy; dżem zgęstnieje jeszcze bardziej.
  • Bardzo gorący dżem przekładamy do słoików, lekko dokręcamy zakrętki i wkładamy do garnka z ciepłą wodą, którego dno zostało wyłożone kawałkiem materiału.
  • Pasteryzujemy około 20 minut, następnie słoiki dokręcamy do oporu, gasimy gaz i przykrywamy kociołek kawałkiem materiału. Studzimy i gotowe!
kzb