Dżem z dyni, brzoskwiń i ananasa: oryginalny przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Dynia jest bardzo zdrowa i apetyczna. Zastanawiasz się, co zrobić z dyni? Polecamy przetwory z dyni na słodko - przepis na niezwykły dżem o pięknym, złocistożółtym kolorze i wyjątkowo bogatym aromacie, który zawdzięcza dodatkowi brzoskwiń i ananasa.
SKŁADNIKI
- 2 kg w pełni dojrzałej dyni, najlepiej odmiany o mocno wybarwionym miąższu – może być popularna hokkaido
- 1 dojrzały ananas
- 0,5 kg dojrzałych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń konserwowanych
- otarta skórka z połowy pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej cytryny (może zawierać cząstki miąższu)
- miąższ z jednej laski wanilii, utarty z dwoma łyżkami cukru pudru
- szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obieramy ze skórki, czyścimy, usuwając miejsca twardsze, zielonkawe itp. Pozbywamy się także nasion.
- Dynię tniemy w kostkę, dolewamy pół szklanki wody i dusimy na bardzo małym ogniu, aż zacznie się rozpadać.
- Mieszamy, by uniknąć przypalenia! Powoli podgrzewamy, aż cała masa zgęstnieje wskutek odparowania wody. Dodajemy skórkę z cytrusów i sok cytrynowy.
- Dojrzałego ananasa obieramy ze skórki, wycinamy twardy rdzeń, siekamy drobno, dodajemy do dżemu. Brzoskwinie z puszki wrzucamy od razu, surowe powinniśmy sparzyć i obrać ze skórki.
- Dodajemy cukier, mieszamy i podgrzewamy dalej, wciąż mieszając. Pod sam koniec dodajemy wanilię z cukrem pudrem, podgrzewamy jeszcze przez moment, przekładamy do wysterylizowanych słoików, zamykamy.
- Dżem przechowujemy w miejscu suchym i chłodnym; pamiętajmy też, że światło przyczynia się do rozkładu witamin – najlepiej więc trzymać słoiki w ciemnej piwnicy lub szafie.