Dżem z czeremchy i jabłek - prosty przepis na dźem czeremchowy

2021-03-29
Dżem z czeremchy
Autor: Shutterstock Dżem z czeremchy ma oryginalny, słodko-kwaśny smak.
łatwy
60 min
4

Dżem z czeremchy i jabłek warto przygotowywać, gdy owoce czeremchy są już mocno dojrzałe, a więc bardziej słodkie niż cierpkie - nie trzeba ich wtedy zbytnio dosładzać. Dodatek jabłek i soku z cytryny dodaje lekkiej  i orzeźwiającej nuty.

SKŁADNIKI

  • po 1 kilogramie owoców czeremchy (najlepiej mocno dojrzałych) i jabłek
  • 2 szklanki cukru
  • sok z 1- 2 cytryn (w zależności od upodobań)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce czeremchy myjemy pod bieżąca wodą i oczyszczamy z szypułek. Przekładamy do garnka i podlewamy wodą.
  • Doprowadzamy owoce do wrzenia i czekamy aż zaczną pękać. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Jabłka, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
  • Wystudzoną czeremchę przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier.
  • Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy jabłka i dusimy całość na małym ogniu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodajemy sok z cytryny.
  • Gorąca masę przekładamy do czystych i suchych słoiczków, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.