Dżem z czeremchy i jabłek - prosty przepis na dźem czeremchowy
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Dżem z czeremchy i jabłek warto przygotowywać, gdy owoce czeremchy są już mocno dojrzałe, a więc bardziej słodkie niż cierpkie - nie trzeba ich wtedy zbytnio dosładzać. Dodatek jabłek i soku z cytryny dodaje lekkiej i orzeźwiającej nuty.
SKŁADNIKI
- po 1 kilogramie owoców czeremchy (najlepiej mocno dojrzałych) i jabłek
- 2 szklanki cukru
- sok z 1- 2 cytryn (w zależności od upodobań)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce czeremchy myjemy pod bieżąca wodą i oczyszczamy z szypułek. Przekładamy do garnka i podlewamy wodą.
- Doprowadzamy owoce do wrzenia i czekamy aż zaczną pękać. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Jabłka, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
- Wystudzoną czeremchę przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier.
- Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy jabłka i dusimy całość na małym ogniu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodajemy sok z cytryny.
- Gorąca masę przekładamy do czystych i suchych słoiczków, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.