Dżem z cebuli
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Dżem z cebuli to świetny dodatek do pieczywa, mięs, potraw z grilla czy serów. Łatwy do wykonania, niedrogi, zachwyci miłośników nietypowych smaków. Do jego przygotowania możemy użyć cebuli każdego rodzaju – dżem z cebuli czosnkowej na pewno będzie się różnił smakiem i kolorem od tego z cebuli czerwonej.
Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl
SKŁADNIKI
- 500 g obranej i pokrojonej w piórka cebuli
- 40 g cukru
- 100 ml czerwonego wina
- 3 łyżki miodu
- kilka łyżek octu balsamicznego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wsypać cukier do rondla i podgrzewać, aż się stopi.
- Na gotowy karmel wrzucić cebulę, posolić. Smażyć, mieszając, żeby puściła sok.
- Wlać wino, dusić na małym ogniu, aż cebula ciut zmięknie. Dodać ocet balsamiczny, miód i pieprz.
- Smażyć dalej bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż całość odpowiednio zmięknie, odparuje i zacznie się karmelizować.
- Nie podgrzewać zbyt mocno, żeby cebula się nie przypaliła.