Dżem z cebuli

2021-03-29
dżem z cebuli
Autor: Shutterstock Dżem z cebuli niezwykła propozycja dla miłośników zagęszczanych przetworów.
łatwy
60 min
4

Dżem z cebuli to świetny dodatek do pieczywa, mięs, potraw z grilla czy serów. Łatwy do wykonania, niedrogi, zachwyci miłośników nietypowych smaków. Do jego przygotowania możemy użyć cebuli każdego rodzaju – dżem z cebuli czosnkowej na pewno będzie się różnił smakiem i kolorem od tego z cebuli czerwonej.

 

Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl

SKŁADNIKI

  • 500 g obranej i pokrojonej w piórka cebuli
  • 40 g cukru
  • 100 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki miodu
  • kilka łyżek octu balsamicznego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wsypać cukier do rondla i podgrzewać, aż się stopi.
  • Na gotowy karmel wrzucić cebulę, posolić. Smażyć, mieszając, żeby puściła sok.
  • Wlać wino, dusić na małym ogniu, aż cebula ciut zmięknie. Dodać ocet balsamiczny, miód i pieprz.
  • Smażyć dalej bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż całość odpowiednio zmięknie, odparuje i zacznie się karmelizować.
  • Nie podgrzewać zbyt mocno, żeby cebula się nie przypaliła.