Dżem z brzoskwiń [TRADYCYJNY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Złociste brzoskwinie kuszą swoim zapachem. Te niezwykle smaczne owoce nadają się na przetwory. Warto wykorzystać sezon na nie i własnoręcznie przygotować zimowe zapasy. Proponujemy tradycyjny przepis na brzoskwiniowy dżem.
SKŁADNIKI
- 2 kg brzoskwiń
- 2 kg cukru
- sok z 2 cytryn
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę brzoskwiń obrać, wypestkować, pokroić.
- Owoce wrzucić do garnka o grubym dnie, dodać cukier i pozostawić na noc, aż puszczą sok.
- Następnego dnia dodać do nich sok z jednej cytryny. Zagotować na dużym ogniu. Usunąć łyżką pianę.
- Obrać, wypestkować i pokroić pozostałe brzoskwinie. Dodać je do garnka.
- Zmniejszyć ogień i gotować, aż objętość dżemu zmniejszy się o połowę i zgęstnieje na tyle, że będzie powoli spływać z łyżki. Gorący dżem przekładać do słoików. Zakręcić, przewrócić do góry nogami i odstawić do ostygnięcia.