Dżem z borówki amerykańskiej

2021-03-29
Dżem z borówki amerykańskiej
Autor: Shutterstock Dżem z borówki amerykańskiej jest pysznym dodatkiem do pieczywa
łatwy
40 min
4

Dżem z borówki amerykańskiej jest niezwykle smaczny i w niczym nie ustępuje dżemowi z jagód (owoców borówki czernicy). Co ważne wszystkie najważniejsze składniki odżywcze zawarte w owocach borówki nie tracą swoich właściwości po zagotowaniu. Pyszny i odżywczy dżem z borówki amerykańskiej zasmakuje całej rodzinie. 

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki borówek
  • 2 szklanki cukru
  • łyżeczka soku  z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Borówki przebrać i dokładnie umyć. Trzy szklanki owoców wrzucić do garnka, a pozostałe dołożyć po rozgnieceniu łyżką.
  • Gotować borówki na małym ogniu 10 minut, ciągle mieszając, po czym dodać cukier oraz sok z cytryny.
  • Gotować jeszcze około 20 minut, nadal mieszając, aby dżem nie przywarł do dna.
  • Gorący przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić i studzić pod kocem.