Dżem truskawkowy bez cukru i bez pektyny - fit konfitura z 3 składników

Dżem truskawkowy bez cukru i bez pektyny - fit konfitura z 3 składników
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dżem truskawkowy bez cukru i bez pektyny to pomysłowa fit konfitura z 3 składników. Nie jest to marmolada z truskawek to długiego przechowywanie. To raczej przetwór owocowy o krótkim terminie ważności. Ale miło na diecie zjeść coś pysznego! 

Właściwości truskawek

Badacze przekonują, że regularne jedzenie truskawek i ich przetworów poprawia pracę mózgu oraz zapobiega chorobom związanym z utratą pamięci w starszym wieku. Tymczasem sprzedawane w sklepach dżemy z truskawek mają zazwyczaj ok. 40% owoców na 100 g produktu, a zamiast cukru znacznie tańszy syrop glukozowo-fruktozowy, który spożywany w nadmiarze zwiększa nasz apetyt na słodycze. Dlaczego więc nie przygotować konfitur, kompotów czy dżemów z truskawek samodzielnie? Jeśli dbasz o linię, pamiętaj, że domowe przetwory mają jeszcze tę zaletę, że wiesz dokładnie, ile zawierają cukru.

Ile cukru jest w truskawce?

Truskawki są jednym z największych źródeł łatwo przyswajalnego potasu, a zaledwie osiem sztuk tych owoców ma więcej witaminy C niż średniej wielkości pomarańcza. Każda pojedyncza truskawka zawiera około pół grama cukru i około pół grama węglowodanów netto. Nie jest źle. Jeśli tak jak ja uwielbiasz jeść truskawki, ale musisz unikać cukru, to ten przepis jest właśnie dla ciebie.

Przydatne porady, jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru

  • Jeśli po ugotowaniu dżem wydaje się trochę wodnisty, nie martw się. Gdy się ochłodzi, nasiona chia będą nadal wchłaniać płyn i otrzymasz idealną teksturę galaretki.
  • Jeśli nie podoba ci się tekstura dżemu z całymi nasionami chia, to możesz je zmielić przed dodaniem do truskawek. Lub możesz kupić zmielone nasiona chia.
  • Daj swojemu truskawkowemu dżemowi z chia wystarczająco dużo czasu, aby ostygł i zastygł. Gdy się ochłodzi, nasiona chia wchłoną nadmiar płynu, co spowoduje powstanie gęstszej, nie wodnistej galaretki.
  • Dlaczego dżem truskawkowy nie stwardniał? Albo nie użyto wystarczającej ilości nasion chia, albo minęło zbyt mało czasu, aby nasiona chia mogły zadziałać swoją magią. Pamiętaj, aby schłodzić dżem przez co najmniej 4 godziny przed spożyciem.
  • Według tego przepisu możesz także przyrządzić dżem z malin i jeżyn.

Zobacz przepis, jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru

SKŁADNIKI

  • 1 kg truskawek, umytych, odszypułkowanych, pokrojonych na ćwiartki
  • 1/3 szklanki nasion chia
  • słodzik opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój truskawki na ćwiartki i przełóż do szerokiego rondla lub dużej i głębokiej patelni. Gotuj na średnim ogniu przez 6-8 minut, aż zagotuje się sok, który puszczą.
  • Następnie zdejmij z ognia i użyj tłuczka do ziemniaków, aby delikatnie zmiażdżyć truskawki, ale wciąż zostawiając trochę kawałków owoców. Dodaj nasiona chia i słodzik (jeśli używasz. Dobrze wymieszaj.
  • Odstawić do ostygnięcia, a następnie podziel dżem na czyste, szczelne słoiki. Dżem całkowicie stwardnieje po schłodzeniu przez noc lub co najmniej po 4 godzinach. Przechowywać w lodówce, zużyć w ciągu 1 tygodnia lub zamrozić na okres do 4 miesięcy.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej