Dynia w słoikach na zimę: w zalewie słodko-kwaśnej
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Dynia w zalewie słodko-kwaśnej to znakomity dodatek np. do mięs. Warto ją przygotować w sezonie na dynię, gdy warzywo jest tanie i łatwo dostępne. Podajemy sprawdzony przepis na dynię w słoiku.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg obranej dyni
- 1/2 litra octu winnego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
- cebula
- po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- 2 pokruszone liście laurowe
- skórka z 1/2 cytryny
- łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pół litra wody zagotuj z octem, cukrem, miodem i solą.
- Kawałki dyni wkładaj do zalewy, gotuj 2-3 minuty, wyjmuj łyżką cedzakową, osącz, ostudź.
- Dynię i pokrojoną w plasterki cebulę rozłóż do słoików.
- Na wierzchu połóż przyprawy i cienko pokrojoną skórkę z cytryny, zalej gorącą zalewą, szczelnie zamknij.