Dynia marynowana z przyprawami - przetwory na zimę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Marynaty z dyni nie tylko pięknie wyglądają, ale także doskonale smakują. Piękny, pomarańczowy kolor dyni będzie prawdziwą ozdobą stołu. Sprawdź, jak zamarynować dynię z aromatycznymi przyprawami.
SKŁADNIKI
- 3 kg dyni
- 2 l wody
- 3 szklanki octu 6 proc.
- 90 g soli
- 18 g ziela angielskiego
- 18 g goździków
- 12 listków laurowych
- kilka listków innych przypraw (kolendry, estragonu, rozmarynu, tymianku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.
- Następnie blanszować przez chwilę w wodzie, osączyć i wsypać do słoików.
- Z wody, octu i przypraw przygotować zalewę. Wrzącą zalać dynię.
- Pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85ºC.