Domowy wyrób sera. Jak zrobić żółty ser w domu? [PRZEPIS]
![Domowy wyrób sera. Jak zrobić żółty ser w domu? [PRZEPIS]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-pWzJ-UE5c-8V9k_domowy-wyrob-sera-jak-zrobic-zolty-ser-w-domu-przepis-664x442.jpg)
Domowy wyrób sera wcale nie jest trudny. Wymaga tylko odrobiny cierpliwości i systematycznego doglądania. Spróbujesz? Podpowiadamy jak zrobić żółty ser w domu krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 5 l świeżego mleka (krowiego)
- 250-300 ml kefiru
- 0,5 g podpuszczki
- Dodatki (ewentualnie): kminek, czarnuszka, czosnek, suszone pomidory, oregano itp.
- Solanka:
- 80 g soli kamiennej niejodowanej
- 1,5 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Przygotuj mleko i podgrzej je do temp. 38-40 stopni Celsjusza. Do mleka dodaj rozpuszczoną w 50 ml chłodnej wody podpuszczkę, kefir i mieszaj przez 1 minutę.
Przykryj garnek pokrywką i odstaw na około 30 minut do momentu, aż utworzy się skrzep i całe mleko osiągnie konsystencję galaretki.
Po 30 minutach pokrój skrzep nożem na kawałki o wymiarach maksymalnie 1x1 cm. Odstaw na kolejne 30 minut, do czasu, aż oddzieli się serwatka.
Następnie wyłóż sito gazą i przelej zawartość garnka do sita. Pozwól tężeć masie około godziny, po czym zabierz gazę i pozostaw ser na sicie na około 20 godzin. Co 2 godziny odwracaj ser, tak aby miał ładną fakturę sita. Odwracanie jest też ważne ze względu na konsystencję sera.
Po upływie 20-24 godzin z soli i wody przygotuj solankę. Włóż do niej ser i obracaj co godzinę. W tym czasie bakterie kefirowe zrobią dziurki w serze. Po 3-4 godzinach wyjmij ser i osusz na kratce kuchennej.