Domowy wyrób sera. Jak zrobić żółty ser w domu? [PRZEPIS]

2021-03-29
Materiały prasowe Włoska Knajpa
Domowy wyrób sera. Jak zrobić żółty ser w domu? [PRZEPIS]
Autor: Materiały prasowe Włoska Knajpa Domowy żółty ser z dziurami
średni
30 min
4

Domowy wyrób sera wcale nie jest trudny. Wymaga tylko odrobiny cierpliwości i systematycznego doglądania. Spróbujesz? Podpowiadamy jak zrobić żółty ser w domu krok po kroku.

SKŁADNIKI

  • 5 l świeżego mleka (krowiego)
  • 250-300 ml kefiru
  • 0,5 g podpuszczki
  • Dodatki (ewentualnie): kminek, czarnuszka, czosnek, suszone pomidory, oregano itp. 
  • Solanka:
  • 80 g soli kamiennej niejodowanej
  • 1,5 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Przygotuj mleko i podgrzej je do temp. 38-40 stopni Celsjusza. Do mleka dodaj rozpuszczoną w 50 ml chłodnej wody podpuszczkę, kefir i mieszaj przez 1 minutę.

    Przykryj garnek pokrywką i odstaw na około 30 minut do momentu, aż utworzy się skrzep i całe mleko osiągnie konsystencję galaretki. 

    Po 30 minutach pokrój skrzep nożem na kawałki o wymiarach maksymalnie 1x1 cm. Odstaw na kolejne 30 minut, do czasu, aż oddzieli się serwatka. 

    Następnie wyłóż sito gazą i przelej zawartość garnka do sita. Pozwól tężeć masie około godziny, po czym zabierz gazę i pozostaw ser na sicie na około 20 godzin. Co 2 godziny odwracaj ser, tak aby miał ładną fakturę sita. Odwracanie jest też ważne ze względu na konsystencję sera. 

    Po upływie 20-24 godzin z soli i wody przygotuj solankę. Włóż do niej ser i obracaj co godzinę. W tym czasie bakterie kefirowe zrobią dziurki w serze. Po 3-4 godzinach wyjmij ser i osusz na kratce kuchennej.

Materiały prasowe Włoska Knajpa