Domowy ser koryciński - jak samemu zrobić ser podpuszczkowy
2022-03-09

łatwy
30 min
4
Domowy wyrób sera sprawi wam wiele radości, a przy okazji dostarczy pysznego nabiału dla was i waszych bliskich. Przygotowanie białego sera dojrzewającego w domu nie jest trudne, a efekty warte każdego wysiłku.
Ser typu korycińskiego
Ser koryciński to ser podpuszczkowy, krótko dojrzewający, z obowiązkowym dodatkiem ziół. Wypróbujcie jako dodatku płatków chili, czarnuszki lub czosnku niedźwiedziego. Zachwycicie się!
SKŁADNIKI
- 5 l mleka pasteryzowanego 3,2% tłuszczu (mleko UHT wykluczone)
- 150 ml kefiru naturalnego z żywymi kulturami bakterii
- 10 kropli podpuszczki cielęcej
- 4 łyżki letniej wody
- ćwierć łyżeczki chlorku wapnia dla lepszej jakości skrzepu, niekonieczny
- solanka przygotowana z 1 l wody i 3 łyżek soli kamiennej
- dodatki: płatki papryki lub czarnuszka lub czosnek niedźwiedzi.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podpuszczkę rozpuścić w 3 łyżkach wody.
- Kefir dobrze wstrząsnąć, żeby nie miał grudek.
- Mleko podgrzać do temperatury 38C i zdjąć z ognia.
- Do ciepłego mleka wlać chlorek wapnia i zamieszać. Następnie dodać kefir, wymieszać. Dodać rozpuszczoną podpuszczkę. Całość mieszać przez 4-5 minut.
- Garnek przykryć i pozostawić w spokoju na około 30-40 minut do utworzenia się skrzepu.
- Skrzep pociąć ostrym nożem w kratkę o wielkości około 4x4 cm. Przykryć i pozostawić na 15 minut.
- Wsypać zioła, zamieszać łyżką cedzakową.
- Skrzep przełożyć łyżką cedzakową na sito wyłożone chustą serowarską lub tkaniną tetrową (pieluchową). Pozostawić do odcieknięcia na 5 minut.
- Wysunąć chustę spod serka, ser pozostawić na sicie.
- Pozostawić na dobę do odcieknięcia. Kilka razy obrócić w trakcie odciekania.
- Ser przełożyć do solanki, obciążyć słoikiem z wodą, aby był całkowicie przykryty. Pozostawić go na godzinę, obrócić i ponownie pozostawić na godzinę.
- Ser wyjąć, położyć na kratce do suszenia, pozostawić na 2 godziny.
- Przechowywać w lodówce na górnej półce, bez przykrycia.
Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?