Domowy ser koryciński - jak samemu zrobić ser podpuszczkowy

2022-03-09
Ser koryciński
Autor: Shutterstock Domowy ser koryciński można przygotować z różnymi dodatkami.
łatwy
30 min
4

Domowy wyrób sera sprawi wam wiele radości, a przy okazji dostarczy pysznego nabiału dla was i waszych bliskich. Przygotowanie białego sera dojrzewającego w domu nie jest trudne, a efekty warte każdego wysiłku.

Ser typu korycińskiego

Ser koryciński to ser podpuszczkowy, krótko dojrzewający, z obowiązkowym dodatkiem ziół. Wypróbujcie jako dodatku płatków chili, czarnuszki lub czosnku niedźwiedziego. Zachwycicie się!

SKŁADNIKI

  • 5 l mleka pasteryzowanego 3,2% tłuszczu (mleko UHT wykluczone)
  • 150 ml kefiru naturalnego z żywymi kulturami bakterii
  • 10 kropli podpuszczki cielęcej
  • 4 łyżki letniej wody
  • ćwierć łyżeczki chlorku wapnia dla lepszej jakości skrzepu, niekonieczny
  • solanka przygotowana z 1 l wody i 3 łyżek soli kamiennej
  • dodatki: płatki papryki lub czarnuszka lub czosnek niedźwiedzi.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podpuszczkę rozpuścić w 3 łyżkach wody.
  • Kefir dobrze wstrząsnąć, żeby nie miał grudek.
  • Mleko podgrzać do temperatury 38C i zdjąć z ognia.
  • Do ciepłego mleka wlać chlorek wapnia i zamieszać. Następnie dodać kefir, wymieszać. Dodać rozpuszczoną podpuszczkę. Całość mieszać przez 4-5 minut.
  • Garnek przykryć i pozostawić w spokoju na około 30-40 minut do utworzenia się skrzepu.
  • Skrzep pociąć ostrym nożem w kratkę o wielkości około 4x4 cm. Przykryć i pozostawić na 15 minut.
  • Wsypać zioła, zamieszać łyżką cedzakową.
  • Skrzep przełożyć łyżką cedzakową na sito wyłożone chustą serowarską lub tkaniną tetrową (pieluchową). Pozostawić do odcieknięcia na 5 minut.
  • Wysunąć chustę spod serka, ser pozostawić na sicie.
  • Pozostawić na dobę do odcieknięcia. Kilka razy obrócić w trakcie odciekania.
  • Ser przełożyć do solanki, obciążyć słoikiem z wodą, aby był całkowicie przykryty. Pozostawić go na godzinę, obrócić i ponownie pozostawić na godzinę.
  • Ser wyjąć, położyć na kratce do suszenia, pozostawić na 2 godziny.
  • Przechowywać w lodówce na górnej półce, bez przykrycia.
Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?