Domowe parówki drobiowe: łatwy przepis na dietetyczne kiełbaski

Domowe parówki to zdrowa i smaczna alternatywa dla kiełbasek kupowanych w sklepie. Takie paróweczki można przygotować z filetu z kurczaka lub indyka. Po prostu użyj folii spożywczej jako osłonki dla parówki. Oto łatwy przepis na pyszne parówki drobiowe!

Domowe parówki drobiowe: łatwy przepis na dietetyczne kiełbaski

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Domowe parówki drobiowe w osłonkach z folii spożywczej
łatwy
45 min
4

Opcjonalnie do kiełbasek drobiowych można dodać obrane pistacje, pieczarki, paprykę lub zioła, a mleko zastąpić śmietaną. Jeśli przygotowujesz kiełbaski dla małych dzieci, wyklucz z przepisu czosnek i czarny pieprz. Kiełbasy można przygotować do wykorzystania w przyszłości - wystarczy je zamrozić. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetu z piersi kurczaka
  • 150 ml mleka 3,5%, zagotowanego
  • 1 jajko L
  • 50 g masła
  • 1 cebula (średnich rozmiarów)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w plasterki.
  • Dwukrotnie zmiel filet z kurczaka, obraną cebulę i czosnek w maszynce do mięsa.
  • Do mielonego kurczaka dodaj zmiękczone masło, gorące mleko, jajko, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Rozłóż folię spożywczą na stole. Na krawędzi folii połóż 2 łyżki mięsa mielonego. Uformuj kiełbaskę, ciasno owijając mięso mielone 2-3 warstwami folii. Odetnij nadmiar folii.
  • Zawiąż jeden koniec mocnym węzłem.
  • Zawiąż drugi koniec folii w supeł, upewniając się, że w folii z mięsem mielonym nie pozostało powietrze.
  • Parówki mogą być wykonane w różnych rozmiarach. Małe kiełbaski przypadną do gustu dzieciom.
  • Zanurz kiełbaski we wrzącej wodzie i gotuj przez 15 minut.
  • Przenieś gotowe kiełbaski do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Usuń folię. Uważaj, aby nie poparzyć palców - wewnątrz folii może znajdować się gorące powietrze.
  • Z tej ilości składników otrzymuję około 20 sztuk średniej wielkości kiełbasek. Jeśli robisz kiełbaski dla dzieci, będzie ich dwa razy więcej.
  • Podawaj kiełbaski drobiowe na gorąco.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...