Domowe parówki drobiowe: łatwy przepis na dietetyczne kiełbaski
2021-03-29
16:35
Domowe parówki to zdrowa i smaczna alternatywa dla kiełbasek kupowanych w sklepie. Takie paróweczki można przygotować z filetu z kurczaka lub indyka. Po prostu użyj folii spożywczej jako osłonki dla parówki. Oto łatwy przepis na pyszne parówki drobiowe!
i
łatwy
45 min
4
Opcjonalnie do kiełbasek drobiowych można dodać obrane pistacje, pieczarki, paprykę lub zioła, a mleko zastąpić śmietaną. Jeśli przygotowujesz kiełbaski dla małych dzieci, wyklucz z przepisu czosnek i czarny pieprz. Kiełbasy można przygotować do wykorzystania w przyszłości - wystarczy je zamrozić.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetu z piersi kurczaka
- 150 ml mleka 3,5%, zagotowanego
- 1 jajko L
- 50 g masła
- 1 cebula (średnich rozmiarów)
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w plasterki.
- Dwukrotnie zmiel filet z kurczaka, obraną cebulę i czosnek w maszynce do mięsa.
- Do mielonego kurczaka dodaj zmiękczone masło, gorące mleko, jajko, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Rozłóż folię spożywczą na stole. Na krawędzi folii połóż 2 łyżki mięsa mielonego. Uformuj kiełbaskę, ciasno owijając mięso mielone 2-3 warstwami folii. Odetnij nadmiar folii.
- Zawiąż jeden koniec mocnym węzłem.
- Zawiąż drugi koniec folii w supeł, upewniając się, że w folii z mięsem mielonym nie pozostało powietrze.
- Parówki mogą być wykonane w różnych rozmiarach. Małe kiełbaski przypadną do gustu dzieciom.
- Zanurz kiełbaski we wrzącej wodzie i gotuj przez 15 minut.
- Przenieś gotowe kiełbaski do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Usuń folię. Uważaj, aby nie poparzyć palców - wewnątrz folii może znajdować się gorące powietrze.
- Z tej ilości składników otrzymuję około 20 sztuk średniej wielkości kiełbasek. Jeśli robisz kiełbaski dla dzieci, będzie ich dwa razy więcej.
- Podawaj kiełbaski drobiowe na gorąco.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?