Domowe parówki drobiowe: łatwy przepis na dietetyczne kiełbaski

Domowe parówki drobiowe: łatwy przepis na dietetyczne kiełbaski
Autor: Shutterstock Domowe parówki drobiowe w osłonkach z folii spożywczej
łatwy
45 min
4

Domowe parówki to zdrowa i smaczna alternatywa dla kiełbasek kupowanych w sklepie. Takie paróweczki można przygotować z filetu z kurczaka lub indyka. Po prostu użyj folii spożywczej jako osłonki dla parówki. Oto łatwy przepis na pyszne parówki drobiowe!

Opcjonalnie do kiełbasek drobiowych można dodać obrane pistacje, pieczarki, paprykę lub zioła, a mleko zastąpić śmietaną. Jeśli przygotowujesz kiełbaski dla małych dzieci, wyklucz z przepisu czosnek i czarny pieprz. Kiełbasy można przygotować do wykorzystania w przyszłości - wystarczy je zamrozić. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetu z piersi kurczaka
  • 150 ml mleka 3,5%, zagotowanego
  • 1 jajko L
  • 50 g masła
  • 1 cebula (średnich rozmiarów)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w plasterki.
  • Dwukrotnie zmiel filet z kurczaka, obraną cebulę i czosnek w maszynce do mięsa.
  • Do mielonego kurczaka dodaj zmiękczone masło, gorące mleko, jajko, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Rozłóż folię spożywczą na stole. Na krawędzi folii połóż 2 łyżki mięsa mielonego. Uformuj kiełbaskę, ciasno owijając mięso mielone 2-3 warstwami folii. Odetnij nadmiar folii.
  • Zawiąż jeden koniec mocnym węzłem.
  • Zawiąż drugi koniec folii w supeł, upewniając się, że w folii z mięsem mielonym nie pozostało powietrze.
  • Parówki mogą być wykonane w różnych rozmiarach. Małe kiełbaski przypadną do gustu dzieciom.
  • Zanurz kiełbaski we wrzącej wodzie i gotuj przez 15 minut.
  • Przenieś gotowe kiełbaski do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Usuń folię. Uważaj, aby nie poparzyć palców - wewnątrz folii może znajdować się gorące powietrze.
  • Z tej ilości składników otrzymuję około 20 sztuk średniej wielkości kiełbasek. Jeśli robisz kiełbaski dla dzieci, będzie ich dwa razy więcej.
  • Podawaj kiełbaski drobiowe na gorąco.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej