Do każdego słoika wkładam po 3 gałązki. Moje korniszony koperkowe są pyszne i chrupiące

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ten przepis to najlepsza odpowiedź na pytanie, czy do korniszonów dodaje się koper. Jak się okazuje, nie ma lepszych korniszonów niż te z dodatkiem kopru. To właśnie on sprawia, że są tak dobre, aromatyczne i obłędnie chrupiące. W tym sezonie na domowe przetwory tę recepturę koniecznie trzeba sprawdzić. Oto łatwy i szybki przepis na wyborne korniszony koperkowe na zimę.
Czy ogórki konserwowe i korniszony to to samo?
Ogórki konserwowe i korniszony to nie do końca to samo, choć nazwy są bardzo podobne i często używane zamiennie. Różnica tkwi głównie w rozmiarze i w sposobie przygotowania ogórków do słoików. Wszystkie korniszony są ogórkami konserwowymi, ale nie wszystkie ogórki konserwowe są korniszonami. Czym się więc różnią?
- Korniszony – to małe ogórki o długości od 3 do 7 cm. Są zbierane, kiedy są jeszcze bardzo młode i niedojrzałe. Nazwa pochodzi z języka francuskiego od słowa cornichon, co oznacza mały ogórek. Są chrupiące i mają intensywny smak. Marynuje się je w bardziej wyrazistych zalewach z dodatkiem ziaren gorczycy, pieprzu, czosnku i innych przypraw.
- Ogórki konserwowe – to ogólna kategoria obejmująca ogórki w occie, solance lub innej zalewie. Mogą mieć różną wielkość – od malutkich po całkiem spore okazy. Nie są tak chrupiące jak korniszony, a w smaku są bardziej kwaśne.
Jak zrobić zalewę na korniszony?
W tym przepisie małe ogórki umieszczone w słoikach razem z koprem i przyprawami uzupełnia zalewa, dzięki której korniszony są tak smaczne i chrupiące. Jej przygotowanie jest łatwe i szybkie. Pierwszym krokiem jest zagotowanie wody z solą i cukrem. Następnie wlewa się ocet i doprowadza do wrzenia. Gorącą marynatę wlewa się do słoików z ogórkami, koprem i pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki powinny znajdować się pod jej powierzchnią.
Jak zrobić korniszony koperkowe?
Sezon na domowe przetwory trwa w najlepsze. W tym roku warto wypróbować tę recepturę, która już jest hitem. Przepis na pyszne i aromatyczne domowe korniszony z dodatkiem kopru nie jest trudny. Lista składników nie jest długa i obejmuje łatwo dostępne produkty. Główne składniki, czyli małe ogórki i koper, można kupić na bazarkach i w wielu sklepach.
Jak więc zrobić kilka słoików z pysznymi i aromatycznymi korniszonami koperkowymi? Wystarczy wybrać ten przepis. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzą sobie nawet początkujący. Pamiętajcie, aby słoiki przeznaczone na korniszony koperkowe były czyste, a zakrętki szczelne.
- 1. krok – namoczenie i umycie ogórków
- 2. krok – włożenie do słoików kopru, czosnku i przypraw
- 3. krok – przygotowanie zalewy do korniszonów koperkowych
- 4. krok – zalanie ogórków, kopru i dodatków zalewą
- 5. krok – pasteryzacja słoików z korniszonami koperkowymi
SKŁADNIKI
- 2 kg małych ogórków gruntowych
na każdy słoik:- 3 gałązki kopru
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 1 łyżeczce gorczycy do słoika
zalewa:- 2 litry wody
- 350 ml octu 10%
- 120 g cukru
- 2 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki przełożyć do miski i zalać wodą. Odstawić na 2 godziny, a następnie dokładnie umyć i osuszyć.
- Do każdego słoika włożyć po 3 gałązki kopru i po 2 ząbki czosnku. Dodać po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wsypać po 1 łyżeczce gorczycy.
- Do słoików włożyć ogórki.
- Do garnka przelać wodę. Wsypać sól i cukier. Zagotować.
- Wlać ocet i ponownie zagotować. Garnek zestawić z ognia.
- Do słoików wlać zalewę, tak aby całkowicie przykryła ogórki. Mocno zakręcić.
- Słoiki wstawić do większego garnka wyłożonego ściereczką. Wlać ciepłą wodę, tak aby sięgała do 3/4 ich wysokości. Podgrzewać na średnim ogniu, aż woda zacznie się gotować. Pasteryzować 5 minut. Ostrożnie wyjąć słoiki z wody i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w spiżarni lub szafce, a po otwarciu wstawić do lodówki.
- Podawać jako dodatek do różnych dań i jako przekąskę.