Czereśnie do mięs: przepis na pikantny dodatek
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Czereśnie do mięs są doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, steków albo innych mięs z grilla albo pieczonych. Smakują jeszcze lepiej, gdy dodasz do nich świeżego majeranku. Można je pasteryzować w słoikach na zimę lub jeść tuż po przyrządzeniu
SKŁADNIKI
- 1 kg drylowanych czereśni,
- łyżka masła,
- majeranek,
- cukier,
- sól,
- pieprz cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu rozgrzać łyżkę masła, wsypać czereśnie i dusić około 10 minut.
- Dodać sól, cukier i pieprz. Wymieszać i dusić jeszcze 5 minut, pilnując, żeby owoce się nie przypaliły.
- Doprawić do smaku świeżym majerankiem i podawać do pieczonego kurczaka, steków albo mięs z grilla.