Czereśnie do mięs: przepis na pikantny dodatek

Czereśnie do mięs: przepis na pikantny dodatek
Autor: Shutterstock Czereśnie nadają się idealnie do przetworów - nie tylko słodkich, ale też wytrawnych.
łatwy
45 min
4

Czereśnie do mięs są doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, steków albo innych mięs z grilla albo pieczonych. Smakują jeszcze lepiej, gdy dodasz do nich świeżego majeranku. Można je pasteryzować w słoikach na zimę lub jeść tuż po przyrządzeniu

SKŁADNIKI

  • 1 kg drylowanych  czereśni,
  • łyżka masła,
  • majeranek,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu rozgrzać łyżkę masła, wsypać czereśnie i dusić około 10 minut.
  • Dodać sól, cukier i pieprz. Wymieszać i dusić jeszcze 5 minut, pilnując, żeby owoce się nie przypaliły.
  • Doprawić do smaku świeżym majerankiem i podawać do pieczonego kurczaka, steków albo mięs z grilla.