Cukinia w oliwie z chili i czosnkiem - przepyszna cukinia do słoików
2021-07-20
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Delikatne młode cukinie, doskonała oliwa z oliwek, aromaryczny czosnek i ostre chili - to przepis na plastry cukinii, które zachwycą smakiem. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka, a także jako dodatek do mięs i pasztetów.
SKŁADNIKI
- 5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm
- Zalewa:
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili
- 1/4 łyżeczki soli
- sok z 1/4 cytryny
- 5 ząbków polskiego mocnego czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki grubości ok. 2 mm.
- Na suchej patelni opiekamy plastry, by je osuszyć z nadmiaru wilgoci.
- Składniki na zalewę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Robimy to na zimno, bez podgrzewania oliwy.
- Suche plastry cukinii układamy warstwami w słoiku, zalewając je zimną zalewą - do wypełnienia słoika.
- Gotowe słoiczki przekładamy do lodówki lub spiżarni - oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc cukinia może długo postać bez pasteryzacji.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?