Cukinia w oliwie z chili i czosnkiem - przepyszna cukinia do słoików

2021-07-20
Cukinia w oliwie z chili i czosnkiem - przepyszna cukinia do słoików
Autor: Shutterstock Smak delikatnych plasterków cukinii w oliwie podkręcony został aromatycznymi dodatkami - czosnkiem i chili
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Delikatne młode cukinie, doskonała oliwa z oliwek, aromaryczny czosnek i  ostre chili - to przepis na plastry  cukinii, które zachwycą  smakiem. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka, a także jako dodatek do mięs i pasztetów.

SKŁADNIKI

  • 5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm
  • Zalewa:
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili
  • 1/4 łyżeczki soli
  • sok z 1/4 cytryny
  • 5 ząbków polskiego mocnego czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki grubości ok. 2 mm.
  • Na suchej patelni opiekamy plastry, by je osuszyć z nadmiaru wilgoci.
  • Składniki na zalewę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Robimy to na zimno, bez podgrzewania oliwy.
  • Suche plastry cukinii układamy warstwami w słoiku, zalewając je zimną zalewą - do wypełnienia słoika.
  • Gotowe słoiczki przekładamy do lodówki lub spiżarni - oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc cukinia może długo postać bez pasteryzacji.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?