Cukinia na zimę bez octu? Wypróbuj przepis na cukinię po kaszubsku

Cukinia z pomidorami
Autor: Shutterstock Cukinie po kaszubsku do doskonały pomysł na zimowy przetwór bez octu
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Nie każdy może jeść albo nie każdy lubi warzywa w zalewie octowej. Ten przepis na cukinię powinien trafić szczególnie w ich gust.

Jako zaprawa na zimę cukinia z warzywami w takiej postaci (duszone na oleju) powinna być dłużej pasteryzowana – najlepsza będzie tyndalizacja

Wybierajmy małe cukinie, bo są mniej gąbczaste i mają niewiele pestek.

SKŁADNIKI

  • 2 małe cukinie
  • papryka czerwona lub/i żółta
  • 2 cebule
  • 3 pomidory lub 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 1 szklanki wody
  • sól
  • szczypta cukru
  • po pół łyżeczki przypraw: ostrej papryki, czosnku granulowanego, mielonej kolendry, mielonego kminu rzymskiego, ziół prowansalskich
  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć.
  • Pościnać końcówki cukinii i pokroić (bez obierania) w gruba kostkę. Posolić i odstawić na kilka minut. Osuszyć z wody, którą puściła cukinia.
  • Paprykę wydrążyć i pokroić w paski.
  • Cebulę pokroić w piórka.
  • Podsmażyć cebulę, dodać paprykę i cukinię. Dusić chwilę na oleju.
  • Wkroić pomidory i całość lekko podlać wodą.
  • Posolić i pocukrzyć do smaku. Dodać pozostałe przyprawy.
  • Całość dusić około 10 minut, tak by sos lekko odparował, jednak warzywa były w nim wciąż zanurzone i w miarę chrupkie.
  • Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić.
  • Słoiki z pastą z duszonych warzyw poddać tyndalizacji. Polega ona na pasteryzacji etapowej trwającej 3 dni: 1. dnia pasteryzować w wodzie sięgającej do kołnierzy słoików przez 3 godziny (na małym ogniu), 2. dnia przez 2 godziny i ostatniego dnia przez godzinę. Dolewać wodę, gdy nadmiernie wyparuje.
  • Na koniec dokręcić słoiki i studzić w cieple (najlepiej pod kocem lub grubym ręcznikiem).
Przetwory w lipcu - co na zimę przygotować w lipcu [ściąga]
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej