Cukinia na zimę bez octu? Wypróbuj przepis na cukinię po kaszubsku
2022-07-20
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie każdy może jeść albo nie każdy lubi warzywa w zalewie octowej. Ten przepis na cukinię na zimę bez octu powinien trafić szczególnie w ich gust.
Jako zaprawa na zimę cukinia z warzywami w takiej postaci (duszona na oleju) powinna być dłużej pasteryzowana – najlepsza będzie tyndalizacja.
Wybierajmy małe cukinie, bo są mniej gąbczaste i mają niewiele pestek.
SKŁADNIKI
- 2 małe cukinie
- papryka czerwona lub/i żółta
- 2 cebule
- 3 pomidory lub 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 1 szklanki wody
- sól
- szczypta cukru
- po pół łyżeczki przypraw: ostrej papryki, czosnku granulowanego, mielonej kolendry, mielonego kminu rzymskiego, ziół prowansalskich
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć.
- Pościnać końcówki cukinii i pokroić (bez obierania) w gruba kostkę. Posolić i odstawić na kilka minut. Osuszyć z wody, którą puściła cukinia.
- Paprykę wydrążyć i pokroić w paski.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Podsmażyć cebulę, dodać paprykę i cukinię. Dusić chwilę na oleju.
- Wkroić pomidory i całość lekko podlać wodą.
- Posolić i pocukrzyć do smaku. Dodać pozostałe przyprawy.
- Całość dusić około 10 minut, tak by sos lekko odparował, jednak warzywa były w nim wciąż zanurzone i w miarę chrupkie.
- Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić.
- Słoiki z pastą z duszonych warzyw poddać tyndalizacji. Polega ona na pasteryzacji etapowej trwającej 3 dni: 1. dnia pasteryzować w wodzie sięgającej do kołnierzy słoików przez 3 godziny (na małym ogniu), 2. dnia przez 2 godziny i ostatniego dnia przez godzinę. Dolewać wodę, gdy nadmiernie wyparuje.
- Na koniec dokręcić słoiki i studzić w cieple (najlepiej pod kocem lub grubym ręcznikiem).
Przetwory w lipcu - co na zimę przygotować w lipcu [ściąga]