Cukinia marynowana [przepis]: jak przygotować marynatę, co dodać?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Cukinia to lekkostrawne, wartościowe warzywo, które sprzyja przemianie materii. Można je grillować, smażyć, zapiekać czy gotować. Z kolei przetwory z cukinii to najlepszy sposób, by zatrzymać smak świeżych warzyw na zimę. Sprawdź, jak zrobić cukinię marynowaną - podajemy dokładny przepis.
Twój pupil jest bezcenny, ale karma czy zabawki już niekoniecznie. Sprawdź rabaty na stronie ZOOplus kody rabatowe.
SKŁADNIKI
- 2 kg cukinii
- na każdy słoik:
- liść laurowy
- gałązka kopru
- 2 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryki
- ziele angielskie
- pieprz
- zalewa:
- 1 litr wody
- 3/4 szklanki octu 10 proc.
- 6 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski i włożyć do słoika wraz z przyprawami.
- Zalać gorącą zalewą. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.