Cukinia marynowana na słodko-kwaśno - aromatyczne pikle z cukinii

Cukinia marynowana na słodko-kwaśno
Autor: Shutterstock Cukinia marynowana na słodko-kwaśno dzięki kurkumie nabiera pięknej żółtej barwy.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia marynowana na słodko-kwaśno to świetna przekąska, dodatek do kanapek i sałatek. Świetna kompozycja przypraw sprawia, że jej smak jest głęboki i oryginalny. Kurkuma nadaje jej złocistego odcienia, a koper i prażona kolendra dodają ciepłej, ziołowej nuty. Z tych pikli wykorzystasz nawet zalewę, bo szkoda wylewać tak pysznego soku.

Słodko - kwaśna zalewa o wyjątkowym aromacie

O wyjątkowości tej przekąski decyduje kilka czynników. Po pierwsze warto użyć do niej młodej, chrupiącej, jędrnej cukinii. Jakość produktów i przypraw to podstawa udanego wykonania. O aromacie pikli z cukinii decydują kombinacja słodkiego cukru i kwaśnego octu, ale charakteru nadają mu przyprawy. Tu mamy kurkumę o delikatnym, ziemnym aromacie, płatki chili, które dodają ostrości (można ich użyć mniej lub więcej niż w przepisie, podana niżej ilość sprawia, że cukinia wychodzi lekko pikantna) oraz ziarna kopru i prażone ziarna kolendry, które nadają lekko anyżkowej i orzechowej nuty.

Skąd wziąć prażone ziarna kolendry do zalewy?

Prażone ziarna kolendry to bardzo istotny składnik zalewy do cukinii marynowanej na słodko-kwaśno. Nadają piklom i zalewie wyjątkowego aromatu, lekko ziołowego i odświeżającego. Niemal każde ziarna i jadalne pestki można uprażyć na sucho, aby zintensyfikować i ocieplić ich aromat. Wystarczy wrzucić je na suchą patelnię z powłoką nieprzywierającą i podgrzewać na niewielkim ogniu ok 6-8 min. Trzeba pilnować, aby ziarna się uprażyły, ale nie spaliły. Co 1-2 minuty trzeba potrząsnąć patelnią, aby wszystkie ziarna uprażyły się równomiernie. Prażone ziarna można przygotować na zapas i przechowywać w szczelnie zamykanym słoiczku.

Jak wykorzystać zalewę z marynowanej cukinii?

Ta zalewa ma tak wyjątkowy smak i aromat, że szkoda ją wylewać po zjedzeniu cukinii. Można ją użyć jako aromatyczny dodatek do dressingów, sosów i dipów. Zalewa z cukinii marynowanej na słodko-kwaśno świetnie podkręca także smak Krwawej Mery.

Przepis na cukinię marynowaną na słodko-kwaśno

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg cukinii
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki soli
  • Zalewa:
  • 1,5 szklanki białego octu winnego lub jabłkowego
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu (lub kopru)
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w krążki i grubości ok. 0,5 cm.
  • Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki.
  • Pokrojone warzywa włożyć do miski, posypać solą przykryć i wstawić do lodówki na 2h.
  • Składniki zalewy wymieszać w rondlu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut.
  • Zalewę zdjąć z ognia i wystudzić do pokojowej temperatury.
  • Z warzyw odlać nadmiar płynu i ułożyć je w wyparzonych słoikach. Zalać wystudzoną zalewą.
  • Wstawić do lodówki na 24 godziny. Tak przygotowane pikle nadają się do spożycia przez 4-6 tygodni.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej