Cukinia marynowana na słodko-kwaśno - aromatyczne pikle z cukinii
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukinia marynowana na słodko-kwaśno to świetna przekąska, dodatek do kanapek i sałatek. Świetna kompozycja przypraw sprawia, że jej smak jest głęboki i oryginalny. Kurkuma nadaje jej złocistego odcienia, a koper i prażona kolendra dodają ciepłej, ziołowej nuty. Z tych pikli wykorzystasz nawet zalewę, bo szkoda wylewać tak pysznego soku.
Słodko - kwaśna zalewa o wyjątkowym aromacie
O wyjątkowości tej przekąski decyduje kilka czynników. Po pierwsze warto użyć do niej młodej, chrupiącej, jędrnej cukinii. Jakość produktów i przypraw to podstawa udanego wykonania. O aromacie pikli z cukinii decydują kombinacja słodkiego cukru i kwaśnego octu, ale charakteru nadają mu przyprawy. Tu mamy kurkumę o delikatnym, ziemnym aromacie, płatki chili, które dodają ostrości (można ich użyć mniej lub więcej niż w przepisie, podana niżej ilość sprawia, że cukinia wychodzi lekko pikantna) oraz ziarna kopru i prażone ziarna kolendry, które nadają lekko anyżkowej i orzechowej nuty.
Skąd wziąć prażone ziarna kolendry do zalewy?
Prażone ziarna kolendry to bardzo istotny składnik zalewy do cukinii marynowanej na słodko-kwaśno. Nadają piklom i zalewie wyjątkowego aromatu, lekko ziołowego i odświeżającego. Niemal każde ziarna i jadalne pestki można uprażyć na sucho, aby zintensyfikować i ocieplić ich aromat. Wystarczy wrzucić je na suchą patelnię z powłoką nieprzywierającą i podgrzewać na niewielkim ogniu ok 6-8 min. Trzeba pilnować, aby ziarna się uprażyły, ale nie spaliły. Co 1-2 minuty trzeba potrząsnąć patelnią, aby wszystkie ziarna uprażyły się równomiernie. Prażone ziarna można przygotować na zapas i przechowywać w szczelnie zamykanym słoiczku.
Jak wykorzystać zalewę z marynowanej cukinii?
Ta zalewa ma tak wyjątkowy smak i aromat, że szkoda ją wylewać po zjedzeniu cukinii. Można ją użyć jako aromatyczny dodatek do dressingów, sosów i dipów. Zalewa z cukinii marynowanej na słodko-kwaśno świetnie podkręca także smak Krwawej Mery.
Przepis na cukinię marynowaną na słodko-kwaśno
SKŁADNIKI
- 0,5 kg cukinii
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki soli
- Zalewa:
- 1,5 szklanki białego octu winnego lub jabłkowego
- 1 niepełna szklanka cukru
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka nasion fenkułu (lub kopru)
- 1 łyżeczka prażonych ziaren kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w krążki i grubości ok. 0,5 cm.
- Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki.
- Pokrojone warzywa włożyć do miski, posypać solą przykryć i wstawić do lodówki na 2h.
- Składniki zalewy wymieszać w rondlu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut.
- Zalewę zdjąć z ognia i wystudzić do pokojowej temperatury.
- Z warzyw odlać nadmiar płynu i ułożyć je w wyparzonych słoikach. Zalać wystudzoną zalewą.
- Wstawić do lodówki na 24 godziny. Tak przygotowane pikle nadają się do spożycia przez 4-6 tygodni.